Bonami SpelComputer museum leent privécollectie uit aan CODA

CODA Apeldoorn

Momenteel is er bij het CODA Cultuurhuis in Apeldoorn een bijzondere tentoonstelling gaande, genaamd ‘Fervente Verzamelaars’. John Groenewold, eigenaar van Europa’s grootste computer- en spelcomputermuseum – het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle stelde zijn privécollectie beschikbaar.

In Nederland wordt er ontzettend veel verzameld, vaak gaat dit gepaard met een enorme passie of fascinatie voor een bepaald object of onderwerp. Achter deze verzamelingen schuilen dan ook bijzondere en onroerende persoonlijke verhalen. Dit heeft CODA Apeldoorn ertoe bewogen om hier een tentoonstelling aan te wijden. De ‘Fervente Verzamelaars’ expositie loopt nog tot en met 28 februari 2021.

Speclomputers

John Groenewold is samen met zijn vrouw Naomi eigenaar van het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Ook zij hebben een deel van hun spelcomputerverzameling beschikbaar gesteld aan CODA.

John Groenwold: “Het spelcomputermuseum was er niet zomaar. Dat begon met verzamelen. We huurden destijds een kamer in een oud hotel. Bij het vertrek van huisgenoten namen wij hun kamer over, totdat we de volledige bovenverdieping hadden om al onze spullen op te slaan. Om de verzameling bij elkaar te kunnen houden besloten we een museum op te richten. Eerst in het oude gemeentehuis van Epe en in 2015 zijn we tijdelijk verhuisd naar het voormalig postsorteercentrum in Zwolle. Een verhuizing van 600 naar 3000 vierkante meter. Dat hadden we echt nodig. Inmiddels zijn we gevestigd aan de Ossenkamp 4 te Zwolle, waar we de beschikking hebben over een ruim 3.500 vierkante meter expositieruimte.”

Meer weten over de Fervente Verzamelaars tentoonstelling? Bezoek de website van CODA Apeldoorn om meer over de tentoonstelling te lezen of om een toegangskaartje te bestellen. Een entree kaartje voor het museum kost €10, waarna de expositie gratis te bewonderen is. Museumkaarthouders, CODA- en ICOM-leden en kinderen tot en met 15 jaar krijgen gratis toegang. CJP-pashouders ontvangen 50% korting op de entreeprijs.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X