Eerste zorg hackathon in Nederland van REshape

Aan de eerste ‘zorg-hackathon’ in Nederland nemen zowel programmeurs, ontwerpers, managers, zorgprofessionals als patiënten deel. Van vrijdag 28 tot en met 30 augustus doen ze mee aan de Hacking Health REshape in Nijmegen. Samen willen ze met behulp van software innovatieve oplossingen bedenken voor aandoeningen als diabetes, parkinson en COPD.

Initiatiefnemer van het evenement is Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc REshape Center. Volgens Engelen is de enige manier om echte innovatie in de zorg van de grond te krijgen samen met patiënten. “Zij nemen dus niet alleen deel door te spreken over verschillende ziektebeelden. Patiënten helpen gedurende het congres daadwerkelijk mee met zoeken naar oplossingen”, aldus Engelen. De software komt onder andere van Philips, IBM, Apple en PatientsKnowBest.

Tijdens Hacking Health REshape vormen de deelnemers op de eerste dag teams met een diverse samenstelling. Zelf een idee aandragen, of aansluiten bij een idee van een ander kan ook. De teams gaan zaterdag de hele dag werken aan oplossingen. Op zondag vinden de presentaties plaats. Een jury, die bestaat uit onder andere Bertalan Mesko (Berci), E-patient Dave, Liesbeth Langenhuysen (Radboudumc) en Zayna Khayat (MaRS), kiest uit alle presentatie de beste oplossing.

Onder de naam ‘Hacking Health’ worden in de hele wereld soortgelijke evenementen gehouden als die in Nijmegen. Allemaal bedenken ze in korte tijd innovatieve oplossingen voor ernstige gezondheidsproblemen. De samenwerking van het Radboudumc met zorginnovatiecentrum MaRS uit Canada zorgde ervoor dat de hackathon naar Nederland overwaaide.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...