Elektronische neus spoort longkanker op

Longen bronchiën en vertakkingen

Met een elektronische neus (e-nose) is het nu mogelijk om aan uitademingslucht van mensen te ruiken of zij longkanker hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Sharina Kort, longarts in opleiding. Ze promoveerde onlangs aan de Universiteit Twente (Technisch Medisch Centrum) op haar onderzoek hiernaar.

Sharina Kort onderzoekt sinds 2015 de mogelijkheden van ademanalyse om de diagnose longkanker te kunnen stellen. In het onderzoek trainde ze de elektronische neus om mensen met en zonder longkanker van elkaar te kunnen onderscheiden. Dat gebeurde in vier ziekenhuizen met 376 mensen. De resultaten zijn vervolgens bevestigd in een nieuwe groep van 199 mensen. Sharina: “Als de neus aangeeft dat het géén longkanker is, kunnen we met 94% zekerheid daadwerkelijk zeggen dat de persoon geen longkanker heeft.”

Laat ontdekken

De promovendus koos voor longkanker omdat hieraan veel mensen overlijden. Dit komt grotendeels doordat artsen het pas in een laat stadium ontdekken. Dan zijn er vaak al uitzaaiingen aanwezig en is er geen genezing meer mogelijk. “Daarom is ons onderzoek erg belangrijk, ook omdat het gericht is op niet-invasieve diagnostiek naar longkanker. Dat wil zeggen: een onderzoek zonder risico op complicaties en ook als minder vervelend wordt ervaren door een patiënt.”

Onderzoek met een zogeheten e-nose zou een snellere, goedkopere, en minder vervelende manier kunnen zijn om longkanker op te sporen dan de huidige onderzoeken. “Nu worden biopten (hapjes), uit bijvoorbeeld de longen, genomen,” vertelt Sharina. “Met e-nose onderzoek heb je snelle resultaten, waardoor de tijd waarin een patiënt in onzekerheid zit, korter wordt.”

De volgende stap is nu bepalen waar jr in het onderzoekstraject de elektronische neus het beste kunt inzetten zodat het de meeste voordelen oplevert voor de patiënt. Daarvoor loopt nu een vervolgonderzoek.

Lees ook:
  • Maatwerkdosering medicijnen zorgt voor sterke daling zorgkosten
  • Top 8 maatregelen voor MSP’s tegen cyberaanvallen

Gerelateerde berichten...

X