Elektronische recepten in zicht door Informatiestandaard Medicatieproces

Het einde van het recepten voorschrijven via de fax lijkt eindelijk nabij. Volgens Zorgvisie gaat Nictiz samen met softwareleveranciers op korte termijn van start met het Informatiestandaard Medicatieproces.

Deze nieuwe standaard levert een compleet medicatieoverzicht dat je digitaal kunt uitwisselen. Zo weten alle zorgverleners van een patiënt meteen wie welke medicatie voorschrijft, wijzigt of helemaal stopt en waarom. Dit voorkomt nabellen en faxen en  talloze vermijdbare medicatiefouten.

Volgens Nictiz, het expertisecentrum rond E-Health, worden wekelijks 1200 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege medicatie-incidenten. Daarvan zou zeker de helft vermijdbaar zijn.

Testdag

Tijdens een recente testdag bleek dat het traject op vrij korte termijn haalbaar kan zijn.

Nexus, een van de betrokken leveranciers, was betrokken bij de uitwisseling tussen medicatieafspraak en het verstrekkingsverzoek, de route van het traditionele recept.

De grote verrijking is dat naast deze gegevens ook de therapeutische data meteen beschikbaar zijn en kunnen worden uitgewisseld.

LSP

De uitwisselingen vinden plaats via het Landelijk Schakelpunt. Het enige praktische probleem bleek tijdens de testdag nog de verouderde software te zijn van vooral huisartsen en apothekers.

Eerder vorig jaar stelde Nictiz al dat de eerstelijns gezondheidszorg, zoals de huisartsen, dringend digitaal moeten transformeren.

Nictiz stelt dat de huisarts tevreden is over het dagelijks gebruik van IT, terwijl een digitale transformatie noodzakelijk is om zijn sleutelrol in de eerstelijnszorg te waarborgen.

Inmiddels is er ook subsidie beschikbaar van het ministerie van VWS. De hoop van de partijen is dat het daardoor versneld kan plaatsvinden.

Gerelateerde berichten...

X