Elias noemt ICT-projecten overheid ‘weggegooid geld’

Nederland ICT is blij met de harde kritiek

De miljarden die zijn gestoken in ICT-projecten als de OV-chipkaart of C2000, hadden net zo goed naar zorg of defensie kunnen gaan. Dat is de harde conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie ICT onder leiding van Ton Elias (VVD) in haar eindrapport.  Namens de Tweede Kamer onderzocht Elias het afgelopen jaar wat er steeds misgaat met grote ICT-projecten bij de overheid. Het rapport werd woensdag aan Tweede Kamer overhandigd. Branche-organisatie Nederland ICT laat in een reactie weten positief te zijn over de harde kritiek van de commissie Elias.

Door geblunder gooit de Rijksoverheid jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro weg in (deels) mislukte ict-projecten. “Het gaat mis op alle niveaus en in alle stadia,” stelt de commissie in het rapport. “Het is één onoverzichtelijke boel, zonder een scherp uitgangspunt, zonder aansturing, zonder beheersing van de kosten.”

Nederland ICT  vindt de conclusies in het rapport ‘helder en ambitieus’. In een reactie schrijft de organisatie dat “De Commissie het onderwerp ICT heel nadrukkelijk op de agenda van politiek en overheid zet. Nederland ICT hoopt dat de aanbevelingen van de Commissie snel zullen worden overgenomen.” De branche-organisatie gaat in elk geval de eigen gedragscode meteen in lijn brengen met de aanbevelingen van de Commissie.

Over de dringende aanbeveling van de commissie Elias voor oprichting van een nieuwe ‘ICT-autoriteit’ is Nederland ICT positief. Dit Bureau ICT-Toetsing (BIT) moet binnen vijf jaar alle ICT-projecten van meer dan € 5 mln toetsen. “Nederland ICT bepleit al langer dat de overheid meer moet overleggen met de markt. Denk aan marktconsultaties, haalbaarheidstoetsen en concurrentiegerichte dialoog.”

 

Kamer en Kabinet

Volgens de commissie maakt in dit hele verhaal de Tweede Kamer hun eigen controlerende taak niet waar. Elias wijt dit aan gebrek aan deskundigheid,  en zelfs door desinteresse voor ICT. Verder schiet de informatievoorziening van het kabinet aan de Kamer structureel tekort.

Het Kabinet noemt in een schriftelijke reactie van VVD-minister Blok de conclusies van de Tijdelijke commissie ICT  “een stevige boodschap aan de bewindspersonen. ICT speelt voor de Nederlandse economie, het functioneren van de overheid en haar dienstverlening aan de burgers een cruciale rol. Bovendien worden grote bedragen belastinggeld geïnvesteerd,” zo stelt hij in de brief.

Alle partijen gaan het rapport verder bestuderen, zo ook Nederland ICT. De branche-organisatie heeft al wel een idee welke kant het uit gaat. De masterclasses en de nu nog vrijwillige haalbaarheidstoetsen kunnen wat hen betreft een positieve rol spelen.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...