Nederland moet in 2030 volgens het Kabinet een miljoen ict’ers hebben, terwijl het aantal juist daalt. Het doel raakt dus steeds verder uit zicht.
Dat valt te lezen in de Voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie 2024 die minister Beljaarts van Economische Zaken naar de Tweede Kamer stuurde. De strategie moet Nederland Europees koploper maken in zowel digitalisering als digitale economie.
Volgens het rapport zijn daarbij vijf pijlers belangrijk:
- versnellen van digitalisering in het mkb
- innovatie
- vergroten van het aantal ict’ers
- goedwerkende markten
- digitale infrastructuur en cybersecurity
Wat betreft de innovatie en het aantal ict’ers loopt Nederland volgens de minister achter. “Dit speelt vooral bij de ontwikkeling van cloudtoepassingen, waarbij het aanbod van en investeringen in Nederlandse en Europese bedrijven achterblijven, wat kan leiden tot risicovolle strategische afhankelijkheden.”
Miljoen ict’ers lijkt onhaalbare kaart te worden
Het kabinet stelde zich eerder al tot doel dat er in Nederland over vijf jaar een miljoen ict’ers moeten zijn, maar dat lijkt haast onhaalbare kaart te worden. “Bedrijven, brancheorganisaties en belangenvertegenwoordigers hebben afgelopen jaar een duidelijk geluid laten horen: de belangrijkste belemmering om de kansen van de digitale transitie te verzilveren is het aanhoudend tekort aan digitale professionals. Het slechte nieuws is dat het aanbod aan digitale professionals, dat afgelopen jaren gestaag groeide, het afgelopen jaar tot stilstand is gekomen”, aldus de minister in de notitie.
De jongste cijfers van Human Capital Agenda ICT liegen er niet om. In 2022 waren er 673.000 digitale professionals, waarvan 70.000 nieuwe ICT’ers. In 2023 daalde dat met 3.000 naar 670.000. Volgens het rapport rent het tekort aan digitale kennis en vaardigheden zowel de productiviteit als innovatie. Digitale professionals, softwareontwikkelaars, cybersecurityspecialisten en data-onderzoekers zijn dus essentieel. Zonder hen stokt de ontwikkeling, toepassing en beheer van digitale technologieën.
Vooral mensen met specialistische vaardigheden nodig
Ons land heeft vooral mensen nodig met specialistische vaardigheden om te zorgen voor dat broodnodige grotere concurrentievermogen en verhoging van de arbeidsproductiviteit. Digitale professionals zijn volgens het rapport het fundament voor een verantwoord gebruik van digitale technologieën.
Het aandeel ict-studenten in het beroepsonderwijs groeit ook niet. Het blijft stabiel op ongeveer zeven procent van alle studenten van de jaarlijkse 24.000 studenten. Naar schatting gaat de helft van hen binnenkort in de sector aan het werk, maar intussen gaat jaarlijks zo’n achtduizend ict’ers met pensioen. “Alles bij elkaar opgeteld raakt de doelstelling van 1 miljoen ict’ers in 2030 steeds verder uit zicht”, waarschuwt de Voortgangsrapportage.
De komende paar jaar moet blijken of het lukt om zowel het aantal ict’ers behouden blijft, de instroom groter wordt en of het lukt voldoende professionals op te leiden in digitale vaardigheden. Bedrijven spelen daarin volgens het rapport een belangrijke rol. Een groeiend aantal bedrijven biedt bijvoorbeeld ict-trainingen aan en dat blijkt cruciaal te zijn in het keren van de neergaande trend.
Tip:
- Digitale transformatie bij verzekeraars: Afgelikte boterham of niet?