EPD-leverancier ChipSoft haalt MedMij-label

zorg

ChipSoft, de grootste EPD-leverancier voor ziekenhuizen, heeft het MedMij-label gehaald. Dat is goed nieuws voor de patiënten van zo’n 65 procent van de Nederlandse ziekenhuizen. Zij kunnen binnenkort een deel van hun gezondheidsgegevens ophalen in een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving).

Hierdoor wordt op gang brengen van gegevensuitwisseling een stuk makkelijker. Zorgaanbieders die patiëntgegevens beschikbaar willen stellen voor uitwisseling, moeten daarvoor nog wel een verwerkersovereenkomst met ChipSoft tekenen. Hierover voert ChipSoft momenteel al diverse gesprekken met ziekenhuizen die aan de slag willen. Het bedrijf zorgt voor veilige uitwisseling met de PGO’s via de dienst Zorgplatform, waarop al veel ziekenhuizen zijn aangesloten. Door het plug & play principe van Zorgplatform is landelijke opschaling snel te realiseren.

Belangrijke stap

Het is de bedoeling dat er in het komende jaar zoveel mogelijk zorgaanbieders gaan meedoen met MedMij. Hiervoor worden de informatiesystemen aangepast, zodat de gegevens van alle patiënten in Nederland klaargezet kunnen worden. Wanneer de patiënt dit wil, kan hij zijn eigen gegevens verzamelen, beheren of delen vanuit zijn PGO. Op deze wijze heeft de patiënt regie over alle gegevens die bij vele verschillende zorgaanbieders in veel verschillende systemen opgeslagen liggen.

MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgprofessionals en zorggebruikers. Deze uitwisseling vindt plaats via een PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving. Met een PGO kunnen zorggebruikers hun gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo weten patiënten beter wat er speelt en krijgen zorgverleners een completer beeld, waardoor je samen tot de best passende zorg kan komen.

Alle organisaties die aantoonbaar aan de MedMij-spelregels voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen op websites en apps met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar ook bij leveranciers van informatiesystemen in de zorg. De zorgaanbieders met wie deze leveranciers een overeenkomst hebben mogen ook het MedMij-label dragen. Het MedMij-label laat zien dat op deze plek veilig en betrouwbaar gezondheidsgegevens uitgewisseld kunnen worden en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.

eOverdracht

Vorige week werd via de zogeheten eOverdracht een succesvolle proef gedaan met een gedigitaliseerde overdracht van verpleegkundige patiëntgegevens. De Zorgcirkel, Omring, Dijklander Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep doen eraan mee.

Dit is het eerste samenwerkingsverband met verschillende instellingen in Nederland dat dit resultaat weet te realiseren. Dat betekent dat patiëntgegevens niet meer op papier, maar digitaal uitgewisseld tussen de VVT-organisaties (verpleging-, verzorging- en thuiszorgorganisaties) en ziekenhuizen. Ook hier kan het nieuwe MedMij-label van ChipSoft een veelbelovende rol spelen.

Gerelateerde berichten...