EU dreigt Twitter met maatregelen

Twitter

De EU dreigt Twitter met hoge boetes. Of zelfs een verbod als het bedrijf Europese wetgeving niet volgt. Twitter zal zich moeten inspannen om aan de wetgeving te voldoen. Een uitdaging daarbij is, dat Elon Musk, de nieuwe eigenaar van het platform, juist mensen ontsloeg die kunnen modereren. Met name berichten die haatzaaien, beledigen of desinformatie verspreiden worden door Twitter onvoldoende geweerd.

De EU-commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, maakte de CEO van Twitter duidelijk dat het berichtenplatform aanzienlijk meer inspanningen zal moeten leveren. “Ik verwelkom de intentieverklaringen van Elon Musk om Twitter 2.0 klaar te maken voor de DSA”, aldus Breton.

Verstandige aanpak

“Ik ben blij te horen dat hij het aandachtig heeft gelezen en het een verstandige aanpak vindt om wereldwijd te implementeren,” ging Breton verder. “Maar laten we ook duidelijk zijn dat er nog enorm veel werk voor de boeg is, aangezien het platform een transparant gebruikersbeleid zal moeten implementeren, het modereren van inhoud aanzienlijk moet versterken en de vrijheid van meningsuiting moet beschermen.”

Hij voegde eraan toe dat Musk “desinformatie vastberaden zal moeten aanpakken” en gerichte advertenties, bijvoorbeeld op kinderen, moet beperken.

De Financial Times meldde dat Breton de straffen herhaalde voor overtredingen van de wet, waaronder boetes tot 6% van de wereldwijde omzet – wat in het geval van Twitter ongeveer $ 500 miljoen zou zijn – of een tijdelijke opschorting van de dienst als weigering om te gehoorzamen de veiligheid van mensen in gevaar brengt. Een dergelijke schorsing wordt door de EU omschreven als een “laatste redmiddel”.

Ontslagronde

Musk ontsloeg de helft van de 7.500 medewerkers van Twitter sinds hij het bedrijf in oktober voor $ 44 miljard kocht. Nog eens 1.200 stopten in november nadat de CEO de resterende medewerkers vertelde dat ze zich moesten committeren om “hardcore” te zijn. Of te vertrekken. Het hoofd van vertrouwen en veiligheid van het bedrijf, dat toezicht hield op de inhoudsmoderatie bij Twitter, is ook gestopt sinds de overname.

Het vertrek, de vrees dat Musk het beleid voor het modereren van inhoud versoepelt en een mislukte poging om het geverifieerde gebruikerssysteem van Twitter opnieuw te lanceren, leidden ertoe dat een aanzienlijk aantal adverteerders hun uitgaven op het platform heeft stopgezet. Twitter heeft ook aangekondigd dat het zijn beleid tegen desinformatie over Covid-19 niet langer handhaaft.

Gerelateerde berichten...

X