Europarlement wil Google in twee stukken knippen

Vlaggen EU

Het Europees Parlement heeft een motie in voorbereiding voor opsplitsing van Google. Het bedrijf, in Nederland alleen al goed voor meer dan 90% marktaandeel, zou zijn zoekmachine los moeten koppelen van de andere diensten om machtsmisbruik tegen te gaan.  Volgens de Financial Times wil het Europees Parlement met deze wetgeving de macht van Google temperen.

Het Europarlement kan splitsing van Google niet forceren, maar kan wel via de Europese Commissie nieuwe wetgeving proberen door te voeren.  Vooralsnog gaat het om een voorlopig voorstel dat deze week verder wordt uitgewerkt. Op donderdag zal het Parlement erover stemmen. Google zelf wilde niet reageren op de beweringen van Financial Times. De top van het bedrijf is volgens de krant “furieus” over de motie.

Europese toezichthouders zijn al jaren bezorgd dat Amerikaanse internetbedrijven als Google te dominant zijn op de Europese markt. De Europese Commissie startte eerder na klachten van Europese concurrenten van de zoekgigant een antitrust-onderzoek naar Google. Het bedrijf wordt daarin beschuldigd de eigen producten voorrang te geven en conurenten zelfs tegen te werken. Ook oordeelde het Europese Hof onlangs dat Google verplicht kan worden om zoekresultaten te verwijderen die de privacy van EU-burgers schendt.

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X