European Payments Initiative (EPI) neemt iDEAL over

ideal betaalmethode

Het European Payments Initiative (EPI) heeft het in Nederland veelgebruikte betaalsysteem iDEAL overgenomen. Daardoor ontstaat een uniforme betaaloplossing die moet gaan werken in alle Europese landen. De naam iDEAL gaat daardoor veranderen.

De komende periode gaat EPI verkennen hoe iDEAL het beste past in de strategie om een betaalstandaard voor de Europese markt te ontwikkelen.

Het systeem van iDEAL wordt de basis voor de Europese betaalmethode. Met een bereik van bijna 100% van de Nederlandse consumenten is iDEAL in Nederland sinds 2005 dé Nederlandse online betaalstandaard. Het initiatief kwam destijds tot stand door een samenwerking tussen ING, ABN Amro en Rabobank. In ons land vinden nu meer dan 1,2 miljard betalingen per jaar plaats en op piekdagen ruim 6 miljoen. Zeker 70% van alle e-commerce transacties in Nederland gebeurt met iDEAL.

Bij het nieuwe iDEAL van het European Payments Initiative, draait het om gemak voor de consument en de mogelijkheid om het betaalproces zelf vorm te geven. Met als groot voordeel dat het systeem in de hele EU het zelfde is.

Het European Payments Initiative kwam tot stand om te voorkomen dat grote Amerikaanse betaalsystemen teveel macht zouden krijgen in de EU. Intussen is er al wel een wallet waarmee je in Europa geld kunt overmaken tussen rekeningen van verschillende banken. Het Nederlandse IDeal gaat nu dienen als basis voor de nieuwe betaaloplossing van EPI.

Naast de overname van iDEAL neemt de EPI ook Payconiq over. Dit bedrijf realiseerde in 2021 IDeal 2.0. EPI neemt daarom ook dit fintechbedrijf over, dat oorspronkelijk een startup was van ING. Payconiq is het eerste Europese betaalbedrijf dat in staat bleek om een zowel schaalbare als real-time betaaloplossingen voor omnichannels tot stand bracht. Via deze systemen vinden elke dag miljoenen transacties plaats in zowel Nederland als België en Luxemburg. KBC, Belfius, Rabo, ING en De Volksbank zijn aandeelhouders van het bedrijf. Payconiq België ging in 2018 een fusie aan met Bancontact. In 2020 kwam het bedrijf DigiCash en een jaar daarna was het bedrijf een van de mede-ontwillelaars van IDeal 2.0.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X