Europees Parlement stemt tegen hervorming auteursrechtwet met uploadfilter en linktaks

Het Europarlement gaat niet verder praten met de EU-lidstaten over nieuwe auteursrechtwet. De juridische commissie van het Parlement krijgt geen toestemming om de onderhandelingen over de wet te starten.

Tijdens een stemming spraken 278 Europarlementariërs zih uit voor de onderhandelingen. Een meerderheid van 318 parlementsleden stemde echter tegen.

Over dit wetsvoorstel is grote controverse ontstaan. Het standpunt van het Europarlement betekent dat de wet op een of andere manier aangepast gaat worden.

 

Betalen

De Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat sites die nieuws van een ander overnemen in sommige gevallen moeten betalen. Websites waarop gebruikers bestanden uploaden moeten volgens de nieuwe regels strenger zijn op schending van auteursrechten.

Ook zij moeten in de meeste gevallen een vergoeding betalen aan de auteursrechthouder. Hoe hoog dat bedrag wordt, is nog niet duidelijk. De bepalingen gaan door het leven als ‘uploadfilter’ en ‘linktaks’.

Tegenstanders zijn bang dat de algoritmes die moeten herkennen wat auteursrechtelijk beschermd is en wat niet, te onnauwkeurig zullen zijn. Zij zijn bang dat ook het materiaal dat wel geüpload mag worden wordt tegengehouden.

 

Wikipedia

De nieuwe wet kan al langer op veel en harde kritiek rekenen. Zo ging Wikipedia vandaag op zwart uit protest tegen de op handen zijnde wet. Zeker 30.000 artiesten, waaronder Paul McCartney, waren juist voor de wet.

Vooral artikel 13 en artikel 11 kunnen op veel verzet rekenen. Volgens  artikel 13 zijn platformsites zoals Facebook  aansprakelijk voor schendingen van auteursrecht, ook als een gebruiker iets dergelijks op de site zet.

Als schending wordt geconstateerd moet in het vervolg alle content eerst door een speciaal filter. Tegenstanders vinden dat hiermee zowel de vrijheid van meningsuiting als het hele principe van het vrije internet met dit artikel in het geding komt.

Artikel 11 van de wet stelt dat nieuwssites zich alleen mogen baseren op een verhaal van een ander als ze met hen een speciale licentieovereenkomst hebben gesloten.

De groep critici stelt dat vooral deze twee wetsartikelen schadelijk zijn voor zowel het internet zelf als de concurrentie. Grote platforms als Google en Facebook zouden namelijk veel makkelijker de vereiste bedragen kunnen neerleggen dan minder kapitaalkrachtige startups en MKB-bedrijven.

 

Draai

De draai van het Europarlement is opvallend omdat zij in eerste instantie voor de wet stemden. In elk geval kan de wet nu aangepast worden. Het parlement heeft een maand de tijd om wijzigingen voor te stellen. Onduidelijk is nog wat dat precies gaat zijn.

Gerelateerde berichten...