Update, 19/3, door Laura Herijgers: Als gevolg van het onderzoek zijn er ondertussen vier aanhoudingen gebeurd. Dit meldde het federaal parket van België dat het onderzoek naar de corruptie in het Europees Parlement leidt.
De betrokken personen worden allemaal verdacht van corruptie en zijn daarnaast in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie. Hun aanhouding is dan ook verlengd met een maand. De directeur public relations van het Huawei-kantoor dat de relaties met het Europees Parlement verzorgt, is volgens verschillende media nog steeds spilfiguur in het onderzoek.
Origineel, 13/3, door Lisa Mooijman: Het heet intussen al Huawei-gate: het onderzoek naar corruptie in het Europese Parlement. Donderdagochtend deden volgens Le Soir, Knack en Follow The Money rond de honderd agenten op 21 plaatsen in België en Portugal huiszoeking.
Het Chinese telecombedrijf Huawei wordt ervan beschuldigd dat ze parlementsleden of medewerkers omgekocht zou hebben. Ze kregen etentjes, reizen, telecomapparatuur of voetbalkaartjes, voor Anderlecht bijvoorbeeld. Alles om ondanks de ban van Huwawei in de VS, toch invloed te krijgen en te houden in de EU.
De huiszoekingen vonden in heel België, maar het zwaartepunt lag wel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Andere huiszoekingen vonden plaats in Vlaanderen, en Wallonië maar ook in Portugal. Daarbij werden ook personen aangehouden voor verhoor. Verder werden veel documenten in beslag genomen.
Huawei-gate: discreet met allerlei voordeeltjes
Volgens het parket was de corruptie zowel regelmatig als heel discreet. De feiten vonden plaats tussen 2021 en nu. Zo kregen parlementsleden bijvoorbeeld vergoedingen voor politiek gunstige standpunten voor het bedrijf. En soms ging het om cadeaus en voordeeltjes als restaurant- en reiskosten of uitnodigingen voor voetbalwedstrijden.
Belangrijkste doelwit van het onderzoek naar Huawei-gate zou Valerio Ottati (41) zijn, die sinds 2019 directeur public relations is van het kantoor van Huawei dat zich bezighoudt met de relaties met het Europees Parlement. De inwoner van Sint-Lambrechts-Woluwe was voordat hij deze functie bekleedde tien jaar lang parlementair medewerker van twee Italiaanse EU-parlementsleden. Volgens de onderzoeksjournalisten die de zaak aan het licht brachten werden daarnaast lobbyisten opgepakt die voor het Chinese bedrijf werken.
De huiszoekingen in Portugal vonden plaats omdat minstens een, maar waarschijnlijk meerdere EU-parlementsleden, geldbedragen ontvangen zouden hebben via een Portugees bedrijf.
Vooralsnog waren er geen huiszoekingen bij EU-parlementariërs zelf, maar dat kan volgens het federaal parket lanter alsnog gebeuren. Als dat het geval is moet de parlementaire onschendbaarheid van deze parlementsleden worden opgeheven. En dat heeft wel wat voeten in de aarde.
Tip:
- Alibaba Cloud kondigt scherpe prijsverlagingen aan