Meer netwerk, minder kosten
Een netwerk is tegenwoordig in iedere organisatie bedrijfskritisch. Daarom wil niemand concessies doen aan de kwaliteit. Vaak heeft dat een impact op de kosten, maar dat hoeft niet. Er is namelijk een goedkoop alternatief voor nieuwe apparatuur: tweedehands. De kwaliteit is vaak zelfs nog hoger, want juist bij netwerkapparatuur is de hardware failure rate de eerste maanden het hoogst als gevolg van burn-in.
In 2009, midden in de crisis, begonnen drie vrienden Aliter Networks. Door hun jarenlange ervaring met Cisco-apparatuur, het ontwerpen van netwerktopologieën en het configureren van netwerkapparatuur, voelden ze precies aan wat hun klanten wilden. En door hun goede contacten in de markt wisten ze interessante partijen tweedehands netwerkapparatuur op te sporen. Voornamelijk van Cisco, maar ook van andere merken waaronder Juniper en Brocade. Het bedrijf groeide die eerste jaren als kool en in 2010 betrok de organisatie een 1000 vierkante meter tellend pand in Almere. Ook nu de economie weer aantrekt en prijs niet meer voor iedere klant het primaire argument vormt, groeit de business. Dat kan Jean-Noël Clot, een van de oprichters, wel verklaren. “Natuurlijk is prijs belangrijk, maar klanten willen vooral hoge kwaliteit en goed advies. Ze willen dat een leverancier meedenkt. Daar zit onze toegevoegde waarde. Wij geven advies, bedenken configuratie-alternatieven die leiden tot een aantrekkelijker kostenstructuur en soms ontwerpen we zelfs een geheel nieuwe netwerktopologie die beter tegemoetkomt aan de eisen en wensen van een klant. We geven bovendien, net als fabrikanten, minimaal vijf jaar tot maximaal levenslange garantie op alle apparatuur die we verkopen.”
Medeoprichter Heath Mulder vult aan: “Ook kunnen we heel veel apparatuur binnen 24 uur vanuit voorraad leveren. Is iets niet op voorraad dan kan de levertijd iets langer zijn, maar het wordt zelden langer dan drie dagen. En dat terwijl fabrikanten gemiddeld vier tot zes weken hanteren.”
Geen end of sale
Aliter Networks komt aan (jonge) tweedehands apparatuur doordat bedrijven verhuizen, worden overgenomen, failliet gaan of hun apparatuur in drie tot vijf jaar afschrijven, terwijl de technische levensduur vaak minimaal vijftien jaar is. “Ethernet is in de basis niet veranderd,” vertelt Clot. “Fabrikanten komen ieder halfjaar met nieuwe versies die nieuwe features bieden, maar het gros van de organisaties gebruikt die features helemaal niet. Sterker, als ze er een paar extra poorten bij willen, worden ze vaak door fabrikanten gedwongen over te stappen naar een nieuwe generatie switch, omdat het oude type end of sale is. Het is dan niet meer mogelijk een module bij te kopen. Waar ze dachten voor een paar duizend euro enkele poorten te kunnen bijkopen, moeten ze ineens het tienvoudige uittrekken om de volledige switch te vervangen. Terwijl ze de nieuwe functionaliteit in dat nieuwe model helemaal niet nodig hebben. Bij ons kunnen ze nog terecht voor apparatuur die vijftien jaar geleden op de markt werd gebracht. Niet dat we daar heel veel van verkopen, maar het komt zo af en toe voor. Als jij van je netwerk gewoon de basistaken verwacht – het heen en weer sturen van pakketjes – dan kun je ook prima met een vijftien jaar oud netwerk uit de voeten. Daar is helemaal niets mis mee,”
“Kijk,” zegt Mulder, “bij een tweedehands auto is er merkbare slijtage. Je ruikt dat erin is gerookt, de stof op de stoelen wordt dunner, de distributieriem moet bij iedere 90.000 kilometer worden vervangen en ga zo maar door. Maar onderdelen in netwerkapparatuur kunnen nauwelijks slijten. Alleen de fan en de voeding. Daarom leent dit segment zich zo goed voor tweedehands.”
Green IT
Het duo merkt dat ook milieuvriendelijkheid een reden is voor bedrijven om voor tweedehands te kiezen. Clot: “In de beginjaren van de crisis was ‘green IT’ geen hot topic, maar het wordt nu weer belangrijker. Natuurlijk is de modernste apparatuur in de regel energiezuiniger, maar als je de CO2-footprint van de fabricage meetelt, dan valt tweedehands apparatuur veel zuiniger uit. We besteden ook in ons transport aandacht aan het milieu. We hebben verpakkingsmateriaal laten ontwikkelen dat is geoptimaliseerd voor de apparatuur die we verkopen, zodat er zo min mogelijk verpakkingsafval ontstaat.”
Bedrijven wier apparatuur Aliter Networks opkoopt vinden het prettig dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over wat er met de spullen gebeurt. In plaats van een verwijderingsbijdrage te betalen, krijgen ze nu nog geld toe ook. Mulder ziet dat veel organisaties die in de beginjaren voornamelijk apparatuur leverden, nu ook tweedehands apparatuur beginnen af te nemen. Ze zijn klant en leverancier tegelijkertijd. Heel vreemd vindt hij dat niet. “Wanneer je een gloednieuw model router of switch koopt, ben je eigenlijk altijd de pineut, want in ieder nieuw model zitten kinderziekten. Het aantal patches is het eerste jaar vaak niet van de lucht. Nu er op het gebied van netwerken steeds minder innovatie plaatsvindt, zien we dat bedrijven liever wachten tot een apparaat al twee jaar op de markt is. Dat bracht voorheen altijd een risico met zich mee, want na een jaar of zes, zeven was een productfamilie vaak al end of sale, maar bij ons kunnen die organisaties nog jarenlang apparatuur bijkopen als ze hun netwerk willen opschalen.”
Alles testen
We lopen een ronde door het bedrijf. Het grootste deel van de oppervlakte wordt ingenomen door magazijnruimte, maar het hart wordt gevormd door de teststraat met een heuse testrobot die tot wel honderd switches per uur kan testen. Alle routers en switches komen hier langs. “We testen van ieder apparaat elk onderdeel,” zegt Mulder. “We weten zeker dat alles goed werkt als het hier de deur uit gaat.”
Tijdens het gebruik kan er altijd wat stuk gaan – al is die kans klein – en in dat geval heeft de klant recht op advanced replacement. “Sommige leveranciers willen eerst het defecte apparaat ontvangen om zelf te controleren of het onder de garantievoorwaarden valt. Wij vertrouwen onze klanten en sturen meteen een vervangend apparaat. Je kunt ze toch niet zonder een router of een switch laten zitten?” Aliter Networks doet overigens in die gevallen wel altijd een telefonische check om te controleren of er niet toevallig iets is veranderd in de configuratie wat een storing heeft veroorzaakt. “Want dat gebeurt ook wel eens, zonder dat klanten daar erg in hebben. Dan is het probleem op afstand te verhelpen.”
Het is duidelijk: de klant staat centraal bij Aliter Networks. Bent u nieuwsgierig of u kunt besparen op uw netwerk? Laat dan een gratis smart scan van uw netwerk maken en krijg inzicht in welke kosten u nu precies maakt en waar besparingsmogelijkheden liggen.
Apparatuur van Aliter Networks
De meest verkochte Cisco producten van Aliter Networks zijn:
– Switch: Nexus 6500, 3750, 3560, 2960
– Router: ASR 7600/6500, 2900,2800
– Optics : 10GE, 1GE,
– EOS: alle netwerkcomponenten die end of sale zijn.
Ontdek besparingsmogelijkheden met een quick scan
De quick scan is een snelle analyse gebaseerd op de best practises van Aliter Networks. De scan geeft inzicht in besparingsmogelijkheden op de kosten voor de netwerkinfrastructuur en geeft klanten een handvat om de lifecycle van netwerkapparatuur beter te managen.