5min Zorg

De complexiteit van zorginformatie

Het zorg ict-landschap is veranderd, evenals de zorg zelf. De uitwisseling van patiëntgegevens tussen de verschillende zorgprofessionals staat centraal. Er is een enorme behoefte aan standaardoplossingen, waarop talrijke ict-oplossingen antwoord proberen te geven.

zorg-ict-bijgesneden-hr

In het huidige zorg ict-landschap zijn de instanties die patiëntgegevens uitwisselen vaak erg versnipperd. Dat betekent dat op elk moment vertaalslagen nodig zijn van kennis naar datadefinities, dataconversies van systeem A naar systeem B en intensieve kwaliteitscontroles op de data voor onderzoek. Daarbij komen volgende problemen nogal eens voor:

  • Iedereen wil voor 75 procent dezelfde gegevens, maar elk medisch domein noemt het net even anders. Daardoor lijkt het soms anders, maar gaat het om synoniemen;
  • Sommige zorgverleners willen een korte lijst, anderen een langere. Dit leidt tot veel verschillende representaties van hetzelfde;
  • Zorgverleners weten heel goed wat ze willen, maar zijn enorm afhankelijk van ICT en kunnen hun ideeën niet goed naar ict-concepten vertalen;
  • Het ontwikkelen van systemen als het elektronisch patiënten dossier (EPD), persoonlijk gezondheidsdossier (PGD), berichten, portalen, applicaties enzovoort, kost veel tijd. Bijvoorbeeld om de requirements boven tafel te krijgen, uit te werken en te valideren. En dan moet er nog gebouwd en getest worden;
  • Het businessmodel van veel ICT in de zorg is gericht op zaken die zich herhalen, maar niet gericht op het verzinnen van slimme dingen die zorgverleners met gegevens zouden kunnen doen.

 

Samenspel

Er is niet één oplossing voor deze problemen. Het effectief en efficiënt toepassen van ICT in de zorg vraagt om een samenspel van verschillende inzichten en standaarden (‘concurrent use’ of simultaan gebruik). Denk aan een businessarchitectuur voor het overzicht, EPD- en PGD-eisen om conformiteit te toetsen, EPD-inrichting (schermen, database, operaties, communicatie, hergebruik), data modellering (conform welke standaard?). Elke drie tot vijf jaar komt er weer een nieuwe standaard, zoals onlangs met HL7 FHIR, of de lopende revisie van de ISO 13606. En welke terminologie moet u kiezen? DBC tabellen? ICD-10? SnomedCT? Deze vraag is simpel te beantwoorden: kies ze allemaal. Maar dan volgt: hoe dan?

 

afbeelding

 

Verbondenheid

De Olympische ringen verbeelden de verbondenheid van de vijf werelddelen en de ontmoeting van sporters vanuit de hele wereld tijdens Olympische Spelen. Zo verbinden ook in de zorginformatie verschillende componenten elkaar en de gebruikers die optimale gegevens krijgen, zodra dit geïntegreerd wordt toegepast.

De eerste component of ‘ring’ wordt gevormd door de medische kennis. Zowel kennis uit wetenschap als expertise die op de praktijk is gebaseerd. De tweede ring wordt gevormd door de Detailed Clinical Models (DCM) of Zorg Informatiebouwstenen (ZIBs) die de medische kennis omvormen in implementeerbare brokjes met kennis, gegevensspecificaties, waardenlijsten en codes. De derde ring wordt gevormd door een verzameling services die de verschillende aspecten van een DCM in real-time en via moderne API en REST aanbieden aan Zorg Informatiesystemen. De brede waaier van EPD’s, PGD’s, portalen, apps en devices, kortom Zorg ICT vormt de vierde ring van toepassingen voor gegevensverwerking in de zorg. De vijfde ring wordt gevormd door het zinvol gebruik en hergebruik van de gegevens uit de Zorg ICT voor vele toepassingen zoals ketenzorg, zorg op afstand, kwaliteitsmeting, managementinformatie, wetenschappelijk onderzoek en beleidsinformatie.

 

Standaarden

Juist de relaties tussen deze vijf zorg ict-werelden vormen de basis voor de oplossing van volledige data-integratie, die ZoomBIM en Results4Care bieden. Veel ontwikkelingen die landelijk worden geïnitieerd, richten zich op de gegevensstandaarden. Daarna wordt het aan het veld zelf overgelaten om deze standaarden ‘even’ in de zorg ICT te implementeren. Juist op dit omslagpunt van landelijke specificaties naar een werkend systeem ontstaan praktische problemen en implementatieverschillen. Ook ‘eenheid van taal’ moet je leren spreken, eenheid van data ontstaat niet vanzelf.

 

HL7-DCM-Broker

De complexiteit van zorginformatie, die ontstaat door de verschillende terminologieën en datastandaarden, wordt door het gebruik van de HL7-DCM-Broker volledig verwijderd. Een appèl kan worden gedaan op zowel de DCM-services als de HL7-functies. Het enige wat hiervoor nodig is, is een webservice interface integratie in uw applicatie. Het werkt als een plug-in voor zowel EPD’s, PGD’s, apps, berichten, datawarehouses en overige systemen voor onderzoek en analyses. Zo kan iedere zorgprofessional zijn eigen applicatiekwalificaties nakomen en tegelijkertijd in één stap voldoen aan alle standaarden als het gaat om eenheid van taal en gegevensuitwisseling.

 

Bundeling van krachten

Door de uitgebreide semantiek van Results4Care met de ontwikkeltools van WEM te bundelen, zijn met de HL7-DCM-broker ongekende mogelijkheden ontstaan om patiënten, professionals, zorginstellingen, ketenpartners en databewerkers te ondersteunen in hun informatieverwerking. ZoomBIM en haar applicatieplatform WEM stelt iedere domeindeskundige in staat semantisch rijke maatwerkapplicaties te bouwen, zonder programmeren en zonder kennis van de gegevensstandaarden. Door de HL7-DCM-broker kan van het gemak van de ‘point & click’-manier van applicatie bouwen in WEM gebruikgemaakt worden. Daarmee kunnen eenvoudig applicaties worden ontwikkeld die direct gegevens conform de landelijke standaarden kunnen uitwisselen.

 

Meer weten?

Kom in gesprek met Dr. William Goossen, oprichter van Results4Care (results4care.nl) en Harrie Huisman, oprichter ZoomBIM – WEM Modeler (wem.io) op de WEM Conference 2016 op 12 oktober in de RAI Amsterdam. Ervaar zelf wat de HL7-DCM-broker voor u kan betekenen. Registreer gratis op https://conference.wem.io/ (beperkte plaatsen beschikbaar).