3min Ondernemen

Het gemak van één oplossing

Het gemak van één oplossing

Een website toegankelijk maken, klinkt eenvoudiger dan het is. Daar weet technisch webcoördinator van de gemeente Zoetermeer, Peter de Nies, alles van. “Met de hulp van Siteimprove besparen we enorm veel tijd en hebben we een goed overzicht.”

 

De website van Zoetermeer heeft ruim 2000 pagina’s. Daar komt dan nog het beheer bij van diverse andere websites – wijken, jongeren, een vacaturesite. Het is een flinke klus om dat allemaal volgens de WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines) toegankelijkheidsrichtlijnen te onderhouden. “Handmatig ga je dat niet redden”, weet De Nies. “Met geautomatiseerde controles zie je niets meer over het hoofd en het gaat snel.”

 

Richtlijnen

Gemeenten zijn verplicht de toegankelijkheidsrichtlijnen die gelden voor de overheid te volgen. De Nies licht toe dat er natuurlijk altijd een afweging tussen kosten en baten moet worden gemaakt. “Wij volgen de richtlijnen, maar je kunt je bijvoorbeeld afvragen of ondertiteling bij iedere video echt nodig is, of dat alles ook echt met een audiobestand moet worden ondersteund. Iemand met een visuele handicap moet volgens de richtlijnen ook de sfeer van een video kunnen begrijpen. Als je dat volledig wilt doen, ben je snel door je budget heen.”

Gemeente Zoetermeer werkt sinds eind 2015 met Siteimprove. “Daarvoor werkten we ook volgens de toegankelijkheidsrichtlijnen, alleen ging dat moeizamer”, aldus De Nies. “We dachten dat we onze zaakjes wel op orde hadden. Maar na de eerste scans kwamen ruim veertig issues naar voren variërend van verkeerd afgesloten html-tags, tot complexere zaken zoals widgets die allerlei fouten veroorzaken. Een enorme klus. Iemand van Siteimprove zei: ‘vergelijk het met een hele grote olifant, die eet je ook niet in één keer op.’”

 

Tools

Het web governance pakket bestaat uit diverse tools. Het signaleert broken links, die op een 404-pagina uitkomen. Het filtert burger servicenummers eruit, die natuurlijk nooit op een website mogen worden vrijgegeven. Het spoort spelfouten op, vooral handig bij straatnamen of gebouwnamen. De Nies: “We kunnen nu ook het archaïsche of juridische taalgebruik – ‘indien’ of ‘alsmede’ – van ambtenaren aanpakken. Het pakket monitort of cruciale pagina’s en formulieren nog wel goed werken. Het heeft SEO en Analytics. Die laatste tool toont bijvoorbeeld ook welke pagina’s weinig of geen bezoek meer hebben. Handig om pagina’s die nooit worden bekeken te verwijderen.”

 

Bijhouden

In het begin was De Nies nogal sceptisch. “Bijna alle functionaliteit in Siteimprove is afzonderlijk gratis beschikbaar op het web. Inmiddels ben ik blij met het gemak om alles in één systeem te hebben, wat mij een compleet overzicht geeft. Een 404-controle met zo’n gratis tool moet ik iedere keer apart opstarten. Nu weet ik dat Siteimprove iedere vijf dagen de hele site automatisch daarop scant en op al die andere onderdelen. De toegankelijkheid van onze website is de afgelopen tijd absoluut verbeterd. Het is alleen geen eenmalige exercitie. Een website verandert continu, en die moet je bijhouden.”

 

gemeente-zoetemeer