Bij care-instellingen bestaat de behoefte aan een passend systeem voor decentrale aanvragen, inkoop en financiën. De bestaande ERP-systemen bieden doorgaans veel meer functionaliteit dan waar behoefte aan is. Daarom komt VCD Healthcare nu met ERP Next! Een soort Inkoop-as-a-Service, waarbij zelfsturende teams zelf hun inkoop, decentrale aanvragen en financiën kunnen doen, met groot gemak.
Productmanager bij VCD, Peter de Vries, legt uit dat zelfsturende teams bij care-instellingen niet zitten te wachten op allerlei inkoopfaciliteiten zoals artikelbeheer en prijsbeheer. “Men wil juist de verantwoordelijkheden bij de leveranciers leggen en er zo weinig mogelijk rompslomp van hebben. Het concept van ERP Next leunt sterk op het gemak van webshops, terwijl de goederenstroom toch door het ERP-pakket wordt geleid.”
Regelarm
Roland ten Broeke, Algemeen Directeur van VCD Healthcare, licht toe dat er in de care veel decentrale afdelingen of eenheden bestaan. “Deze vaak zelfsturende teams kunnen heel veel zelf regelen, maar tegelijkertijd zijn ze primair gefocust op het leveren van zorg. Voor zaken zoals inkoop, decentrale aanvragen en financiën zijn ze het beste geholpen met een regelarm systeem. Daardoor kunnen verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen, zonder dat allerlei hiërarchische regeltjes de boel stagneren. Er is veelal ook geen centraal magazijn vanwaar de fijnere distributie verloopt. Dus wanneer een team op een locatie iets nodig heeft, moeten ze dat snel en vooral eenvoudig kunnen bestellen, zoals iedereen gewend is van Bol.com of Zalando.nl. Hier zijn wij op ingesprongen, met dank aan Zorggroep Noorderbreedte. Daar is ERP Next afgelopen 1 januari succesvol live gegaan.”
Decentraal gemak, centrale grip
Het mooie van dit concept is dat de mensen binnen die zelfsturende teams worden gestimuleerd om gebruik te maken van die webshop, terwijl alles van de goederenstroom wel door het ERP gaat. De Vries: “Daardoor houd je grip op verplichtingen, contractafspraken en blijft er goede controle op het beschikbare budget. Enerzijds worden de zelfsturende teams ontzorgd, omdat men op eigen initiatief eenvoudig en intuïtief hun zaken kunnen regelen. Anderzijds worden de benodigde ERP-functies gebruikt voor de grip op zaken.”
“Inderdaad behoud je centraal inzicht, terwijl je heel gemakkelijk decentraal spullen kunt inkopen”, vult Ten Broeke aan. “Je wilt natuurlijk niet dat wanneer er materialen of facturen binnenkomen men nog eens moet zoeken naar wie nu wat wanneer heeft aangevraagd. Evenmin wil je dat mensen individueel gaan bepalen wanneer ze wat bij wie bestellen. Je wilt namelijk de centrale contractafspraken met leveranciers goed uitnutten, anders loop je inkoopvoordeel mis. Dit is allemaal ondervangen in dit concept, waarbij je het decentrale gemak hebt en centrale besturing en grip.”
De Vries benadrukt het nieuwe van ERP Next voor de care. “Onze bestaande ERP-oplossingen binnen de cure hebben wij aangepast voor de care. Daar hebben de teams namelijk geen behoefte aan het beheren van prijzen, artikelen of voorraden. In de bestaande ERP-systemen wordt men wel vaak gedwongen dat allemaal te doen. Met ERP Next verdwijnt die ongewenste complexiteit.”
Zorg & ICT
Op de komende Zorg & ICT geeft VCD IT Groep dagelijks om 14.00 een minisessie over ERP Next op stand D058. Kom in 15 minuten kennismaken met dit bijzondere concept!