4min Ondernemen

Inspecteur GenAI: artificiële intelligentie helpt misdaad te bestrijden

Een vrouw met schouderlang bruin haar en een blauwe top en sieraden lacht naar de camera. De achtergrond is wazig en buiten.
Inspecteur GenAI: artificiële intelligentie helpt misdaad te bestrijden

Van belastingontduiking en fraude tot diefstal, afpersing en zelfs moord. Onderzoekers en wetshandhavers hebben er een bijzondere partner bij gekregen: Artificiële Intelligentie (AI). De technologie helpt bij het opsporen van verdachte patronen, het doornemen van dossiers, en zelfs bij het voorspellen van criminaliteit. Als tv-series zoals Witse of Baantjer zich op dit moment zouden afspelen, dan had AI wellicht een hoofdrol.

Door het toenemend aantal complexe misdrijven groeit ook de workload van onderzoekers en wetshandhavers. Gelukkig kan technologie ook in deze sector een handje helpen. Zo gebruiken onderzoekers bijvoorbeeld modellen op basis van Machine Learning (ML) om handelingen te ontdekken die mogelijk op fraude wijzen. Zelfs wanneer criminelen hun methodiek aanpassen, kan AI nog steeds verdachte transacties opsporen.

Daarnaast rekenen onderzoekers ook op Natural Language Processing (NLP) en tekstanalyse om informatie uit social mediabronnen of uit misdaadrapporten en andere documenten te vergaren. Generatieve AI (GenAI) is de nieuwste technologie die misdaadbestrijders helpt bij het verzamelen van informatie en zo de handvaten geeft om efficiënter te werken en betere beslissingen te nemen.

Een recente studie naar fraudetechnologie, door de Association of Certified Fraude Examiners (ACFE) en SAS, onthult dat 83% van de fraudebestrijders verwacht dat ze binnen nu en twee jaar met GenAI onderzoek kunnen voeren. Hieronder tonen we hoe onderzoekers hun voordeel doen met klassieke AI versterkt door GenAI.

GenAI als digitale assistent voor speciaal onderzoek

Misdaadonderzoek gebeurt doorgaans op basis van een groot aantal rapporten met informatie. Het lezen van al die documentatie neemt uiteraard veel tijd in beslag. Maar het is ook niet altijd eenvoudig om belangrijke personen, adressen, telefoonnummers en relaties als bewijs voor een zaak terug te vinden. Telkens je nieuwe informatie uit één rapport haalt, moet je vaak ook eerder gelezen rapporten opnieuw gaan uitspitten, wat het proces repetitief en tijdrovend maakt.

GenAI en Large Language Models (LLM’s) helpen om snel informatie te vinden en alle punten met elkaar te verbinden. Zo’n digitale assistent, aangedreven door LLM’s, kan bijvoorbeeld in de data duiken om vragen te beantwoorden en de meest relevante informatie te tonen. Maar ook om een samenvatting te maken en alle cruciale details te markeren. Of om potentiële gaten en conflicten in het onderzoeksproces weer te geven. En zelfs om follow-up taken te maken.

Wat GenAI bijzonder maakt, is het adaptief vermogen van de technologie. Een tool leert op basis van feedback van gebruikers. Zo kunnen GenAI-modellen voortdurend verfijnen en dieper begrip van de context binnen het onderzoekdomein ontwikkelen. Die dynamische interactie zorgt in elke fase van het proces voor resultaten die accuraat, verklaarbaar en transparant zijn. Bovendien kan de combinatie van LLM’s en klassieke AI ook andere aspecten van misdaadonderzoek versterken.

Gesprekken analyseren met GenAI

Conversatieanalyse helpt onderzoekers om risico’s te beoordelen door transcripties van digitale uitwisselingen via mobiele apparaten toe te voegen. De feature toont de data van een uitwisseling tussen mensen op een gebruiksvriendelijke manier. De gebruiker kan gemakkelijk navigeren en belangrijke termen selecteren, waardoor onderzoekers in de enorme logs van gesprekken sneller cruciale items kunnen spotten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij het onderzoek naar online seksueel misbruik en grooming. Een gesprek tussen een aanvaller en slachtoffer kan immers bewijs bevatten van manipulatie, gelduitwisseling of een ontmoetingsplaats. Het kan ook risico-indicatoren blootleggen in uitwisselingen via social media, zoals escalerend gedrag tijdens de conversatie.

GenAI in dispatching

Tot slot biedt GenAI ook mogelijkheden om het werk van dispatching te vereenvoudigen. Zo is het de taak van een agent om aan de telefoon zoveel mogelijk informatie van de beller te vergaren. Nadien moet die persoon het incident in het systeem verwoorden, de risico’s identificeren en de bepalen welke acties en hulpmiddelen vereist zijn. Bij die taak komt veel druk kijken, waardoor dit onderhevig is aan menselijke fouten en persoonlijke indrukken.

Aan de hand van documentatie over de procedure kunnen LLM’s data en beslissingen afkomstig van dispatching evalueren. Hiermee kunnen de modellen latere beslissingen ondersteunen en de kwaliteit van de dienstverlening in de hele organisatie garanderen.

Een blik op de toekomst

De impact van AI en GenAI op onderzoek naar criminaliteit zal in de komende jaren niet gering zijn. Sterker zelfs, de technologie is een ware revolutie voor misdaadonderzoek. Veel zaken zullen op die manier sneller worden behandeld, terwijl de onderzoekers dieper in het bewijsmateriaal kunnen duiken om verdachte patronen te ontdekken. Of hoe Witse en Baantjer dankzij (Gen)AI misdaad beter zullen kunnen opsporen en mogelijk zelfs voorkomen.

Dit is een ingezonden bijdrage van SAS. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.