KNX zorgt voor meer comfort en veiligheid
Ontwikkelbedrijf en systeemintegrator De Heer Medicom heeft binnen het ANC Zorgcommunicatieplatform een volledige integratie tot stand gebracht met het KNX protocol, de open standaard voor huis- en gebouwautomatisering. Hierdoor kunnen tal van domoticavoorzieningen op dit platform worden aangesloten. Bovendien kan flink op kosten worden bespaard, omdat sommige componenten, zoals sensoren, nu voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt.
Wat is KNX?
KNX is een technologie die het mogelijk maakt verschillende producten van verschillende fabrikanten met verschillende toepassingen te integreren in één systeem. KNX iseen volledig open en merkonafhankelijke standaard.
De componenten die met elkaar moeten communiceren worden door middel van zogenaamde busdeelnemers met elkaar verbonden, waarna er informatie uitgewisseld kan worden. Deze busdeelnemers bestaan uit sensoren (componenten die zaken registreren, zoals een bewegingsmelder) en actuatoren (componenten die zaken aansturen, zoals het inschakelen van een lamp). Het KNX-systeem laat de busdeelnemers met elkaar praten. Bijvoorbeeld, zodra iemand zijn of haar bed verlaat wordt er automatisch oriëntatieverlichting ingeschakeld zonder dat daar nogandere, kostbare apparatuur voor nodig is. Andere voorbeelden van toepassingen zijn lichtsensoren, bed-leeg melders, thermometers, glasbreukmelders en deurstatus contacten.
Met KNX zijn praktisch alle installaties en apparaten te koppelen en is hun werking te automatiseren, als ze maar aan dit protocol voldoen. KNX verhoogt comfort en veiligheid. Het draagt bij aan het welzijn van uw cliënten en aan de optimalisatie van het zorgproces.
Smart sensoring
Naast vormen van actieve en passieve alarmering, zoals het bewust doen van een verpleegoproep of bewegingsmelding, zijn er binnen het ANC zorgcommunicatieplatform ook diverse domoticafuncties beschikbaar. Deze zijn op basis van het KNX-protocol geïntegreerd. Hierdoor worden functies mogelijk zoals de genoemde oriëntatieverlichting, de bediening van zonwering, deurontgrendeling, en toegangscontrole. Maar ook functies als inactiviteitsmeting en zogenaamde smartsensoring kunnen nu eenvoudig worden geboden.
Door het toepassen van smartsensoringkunnen er in het systeem eenvoudig bewoners- of cliëntprofielen worden gedefinieerd doordat diverse sensoren met elkaar samenwerken. Het systeem bepaalt uiteindelijk aan de hand van samengestelde patronen wanneer een melding naar zorgpersoneel plaatsvindt. Bijvoorbeeld, een bewoner verlaat ’s nachts zijn bed voor een toiletbezoek. Op dat moment wordt de oriëntatieverlichting ingeschakeld en kan er, indien gewenst, een melding worden gemaakt op het verpleegoproepsysteem. Zorgpersoneel kan vervolgens bepalen of er direct iemand naar toe moet of dat deze bewoner mobiel genoeg is om alles zonder hulp te doen. Als de bewoner vervolgens binnen een vooraf ingestelde tijd weer in bed ligt, is er verder niets aan de hand. Dan hoeft hetpersoneel niet gealarmeerd te worden en schakelt ook het oriëntatielicht binnen korte tijd weer uit. Wordt de vooraf ingestelde tijd echter overschreden, dan gaat er weer een melding naar het zorgpersoneel, maar nu om in actie te komen.Kortom, een aantal sensoren en detectoren werkt met elkaar samen in een bepaald patroon en pas op het moment dat er een afwijking is van dit patroonwordt zorgpersoneel gealarmeerd.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat door het toepassen van deze smart sensoring technologie het aantal zogenaamde valse alarmmeldingen aanzienlijk wordt gereduceerd. Bovendien bevordert dit een effectieve en efficiënte inzet van zorgpersoneel.
Het in het ANC Zorgcommunicatieplatform geïntegreerde KNX protocol maakt het ook mogelijk verlichting en diverse elektrische apparaten automatisch en – indien gewenst –op afstand te bedienen voor meer comfort, veiligheid of energiebesparing. Middels een overzichtelijke woningplattegrond kan zorgpersoneel op afstand verlichting in- of uitschakelen, zonwering bedienen, enzovoort. Het is ook mogelijk om een melding in het ANC Zorgcommunicatie platform te ontvangen als een sensor (bijvoorbeeld de schakelaar / bewegingsmelder) wordt bediend.
ANC Mobile App
De Heer Medicom ontwikkelde verder de ANC Mobile App. Hiermee kunnen zorgverleners (zorg)oproepen ontvangen en afhandelen op hun smartphone. Oproepen kunnen naar meerdere smartphones worden verstuurd, waarbij er een routering kan worden gemaakt naar bijvoorbeeld een zorgregio of een bepaalde afdeling binnen een zorginstelling. De medewerker die het eerst reageert, zorgt voor de afhandeling van de oproep. Het systeem houdt alle oproepen vast, totdat deze zijn afgehandeld. Daardoor gaat erniets verloren.
Oproepen die binnenkomen op de ANC Mobile App worden voorzien van gedetailleerde informatie, zoals het type oproep, cliëntnaam, locatie, zorgplangegevens, contactgegevens en dergelijke. Tevens kan desgewenst worden aangegeven dat bepaalde sensoren in de betreffende ruimte tijdelijk aan- of uitgeschakeld moeten worden. Ook kunnen er middels de ANC Mobile App diverse domoticafuncties worden beheerd, zoals het openen van deuren, bediening van verlichting of bediening van zonwering.
De App voorziet verder in een spreek/luisterverbinding die met één druk op de knop beschikbaar is. Daarnaast is het mogelijk om een videoverbinding te activeren, waarbij de zorgmedewerker het actuele beeld van de betreffende ruimte krijgt te zien.
KNX en de Care4me©
Het bedienen van de domoticafuncties is niet alleen mogelijk via het ANC Zorgcommunicatie platform en via de ANC Mobile App, maar ook via de nieuwe unit voor de intra- en extramurale zorg, de Care4me©.
Deze unit beschikt over een scala aan functionaliteiten die het welbevinden van de cliënt bewaken, de cliënt helpen bij zijn of haar dagelijkse bezigheden en, niet minder belangrijk, de medewerkers van de zorgorganisatie ondersteunen bij het zo efficiënt en effectief mogelijk uitvoeren van hun taken.
Naast de standaard verpleegoproepfunctionaliteit middels spraak beschikt deze unit onder andere over een geïntegreerde 8-kanaals ontvanger voor draadloze sensoren en over welzijnsbewaking die actief of passief registreert of in de bewonerskamer of het appartement inactiviteit is. Een cliënt kan de domoticafuncties op de Care4me© zelf via het 7” touchscreen beheren en bedienen. Zodoende kan de cliënt zijn eigen keuzes maken en houdt hij invloed op zijn leven en op de omgeving waarin hij zich bevindt.
Wilt u een live demo bij u op locatie of in ons democentrum in Sliedrecht? Neem dan contact op met de afdeling verkoop via 046-4892550 of info@deheermedicom.nl