3min Security

Is Yahoo! een kat in de zak?

Is Yahoo! een kat in de zak?

Yahoo! krijgt de grootste hack ooit over zich heen, bespioneert zijn klanten en houdt cruciale informatie onder de pet. Het wordt pijnlijk duidelijk dat Verizon mogelijk een kat in de zak heeft gekocht.

 

Bij een hack op Yahoo! zijn zo’n 200 miljoen persoonsgegevens buitgemaakt. Het gaat om wachtwoorden, geheime vragen, e-mailgegevens, geboortedata en vooral de toegang tot het platform om identiteitsdiefstal te plegen. Problematisch daarbij is dat niet het bedrijf, maar de media de onthulling brengen.

 

Dat het bedrijf is gehackt, hoeft niet noodzakelijkerwijs pijnlijk te zijn. Het overkomt vrijwel ieder bedrijf. Wel problematisch is dat nu het bedrijf deze hack toegeeft, blijkt dat het incident al in 2014 plaatsvond. Ook gaat het niet om 200 miljoen slachtoffers, maar 500 miljoen. Het is de grootst bekende hack ooit en het bedrijf nam niet de moeite haar klanten te informeren. Voor Verizon, dat momenteel bezig is Yahoo! te kopen, is dit een enorme tegenslag. Dat bedrijf heeft een tak met veel expertise rond informatiebeveiliging. Met het jaarlijkse Data Breach Investigations Report gaat Verizon er prat op dat het juist transparantie brengt. Dit lek en met name het moedwillig verzwijgen ervan is slecht voor de beeldvorming.

 

Daarbij is er nog iets anders pijnlijk. Verizon koopt Yahoo! voor 14,8 miljard dollar met als belangrijkste doelstelling het verkrijgen van toegang tot de klanten. Niet alleen ondermijnt de hack en het geheimhouden daarvan de relatie met de klanten, maar ook devalueert de waarde aanzienlijk; het klantenbestand wordt op het darkweb voor zo’n 1800 dollar aangeboden. Verizon krijgt dus een kat in de zak.

 

Dat kat-in-de-zakgevoel is nog groter door het bekend worden dat in 2015 – dus ver na de onthullingen van Snowden – Yahoo! actief heeft meegewerkt met de NSA. Het bedrijf heeft software gemaakt om e-mails van klanten te scannen, die voor de NSA interessante berichten identificeert. Vervolgens heeft Yahoo! deze mailberichten aan de spionagedienst doorgespeeld. Dit was zo geheim dat zelfs de CISO hier niets van wist. Eerder bleek uit documenten van Snowden al dat de onderneming via de webcam spionage in hun messenger mogelijk maakte.

 

Die scansoftware en het doorspelen van berichten aan de nationale inlichtingendienst kun je misschien nog vergoelijken in een pre-Snowden-tijdperk, maar het laatste zeker niet. Die spionage ondermijnt volledig het vertrouwen in de maildienst, cloudopslag en kan voor zakelijk gebruik heel schadelijk zijn. Zeker voor de koper Verizon. Tot nu toe gold hun beveiligingstak als een vertrouwde partij, maar met de koop van Yahoo! verbinden ze zich aan een partij die concurrentiegevoelige informatie zonder pardon doorspeelt aan inlichtingendiensten.

 

Het laatste nieuws is dat Verizon nu een miljard minder wil betalen. Met dat geld willen ze schadeclaims tegen Yahoo! afwikkelen. Maar het is natuurlijk vooral omdat ze nu iets kopen wat ze bij nader inzien helemaal niet willen hebben. Deze kat in de zak kan namelijk gemeen krabben.