6min Zorg

Maak kennis met de wereld van SATO

Maak kennis met de wereld van SATO

Het Japanse SATO is een wereldwijde leverancier van AIDC hardware- en softwaresystemen. Denk daarbij aan zaken als barcode printers, etiketten, polsbandjes, printlinten en software voor etiketten. In Azië is SATO marktleider in hun specialisaties. In Europa wint SATO steeds meer aan marktaandeel. Branch manager Yusuke Konishi laat er geen misverstand over bestaan: “Er is een gezonde groeiambitie.”

 

AIDC staat voor Automatic Identification & Data Capture. Dit betreft het automatisch identificeren van objecten, het verzamelen van informatie erover en het direct invoeren van deze informatie in computersystemen, zonder menselijk handelen. Typische AIDC technologieën zijn barcodes, RFID, biometrie, OCR en stemherkenning. De bekendste AIDC-technologie is die van de barcodes (zie kader). SATO is een grote speler op het gebied van deze printers. Wereldwijd werken er meer dan 4000 mensen bij SATO. Het Europese avontuur ging voor SATO in 2009 van start met de overname van printerfabrikant METO. Binnen de Benelux richt het bedrijf zich voornamelijk op de sectoren retail, productie, transport & logistiek, groothandel en de gezondheidszorg.

 

Snel schakelen

Omdat SATO relatief recent tot de Europese markt is toegetreden, is haar marktaandeel nog bescheiden. Andere spelers als Zebra, Toshiba Tec en Honeywell hebben zogenaamd ‘oudere rechten’. Daarnaast is de markt van barcode printers voornamelijk een vervangingsmarkt, aangezien de technologie al ruim 40 jaar in gebruik is. Toch gelooft Yusuke Konishi dat SATO ook in Europa een belangrijke rol kan spelen op de AIDC-markt. “Onze producten onderscheiden zich van de concurrentie voornamelijk door hun robuustheid”, vertelt hij, “de gemakkelijke integratie in bestaande omgevingen, het plug & play-gemak, maar bovenal de hoge kwaliteit.”

Vanuit hun kantoren in de verschillende Europese landen werkt SATO nauw samen met haar business partners, resellers en integrators. In Nederland is er een technische dienst, waardoor klanten snel kunnen worden geholpen mocht dat nodig zijn. “Daarin heeft SATO een streepje voor op de concurrentie”, aldus Konishi. “Wij kunnen snel schakelen met onze klanten.”

 

Wereldwijde taal

Op 3 april 1973 kozen de leiders van de Amerikaanse levensmiddelenindustrie voor een standaard om producten te kunnen identificeren. Deze beslissing creëerde een wereldwijde taal voor het bedrijfsleven. De barcode was aanvankelijk ontwikkeld om wachtrijen bij kassa’s te verkorten. Caissières voeren geen prijzen meer in, maar scannen de unieke artikelcode van producten. De eerste barcode die ooit werd gescand was een pakje kauwgom in een supermarkt in Ohio in 1974. In Nederland en in 149 andere landen kennen we deze standaard inmiddels als de GS1 barcode. Vandaag de dag zijn er wereldwijd bijna twee miljoen fabrikanten die de barcode op hun productverpakking toepassen.

 

Printers en etiketten

SATO levert barcode printers in diverse soorten en maten. Van apparaten die je met gemak 24 uur per dag op hoge snelheid kunt laten printen tot aan mobiele printers. In de midrange zitten desktopapparaten zoals de nieuwe WS4. Daarnaast verkoopt SATO ook print engines, die in print & apply machine worden gebouwd. “Dergelijke omvangrijke projecten worden verzorgd door onze system integrators”, legt Konishi uit. “Wij leveren het product en zij leveren de kennis en kunde van het inbouwen en integreren in een productieomgeving.”

Vorig jaar opende SATO in Polen een nieuw warehouse. Van hieruit wordt de distributie binnen Europa geregeld. Konishi: “We kunnen onze producten binnen drie werkdagen leveren. In onze Nederlandse vestiging hebben we ook een bescheiden warehouse. Vanaf deze locatie kunnen we de hardlopers zelfs binnen één dag leveren.” SATO beschikt daarnaast over Europese etikettenfabrieken in Frankrijk en de UK. En in Polen is onlangs eveneens een state-of-the-art etikettenfabriek geopend, met clean-room faciliteiten.

Sinds een half jaar heeft SATO haar eigen lijn in linten, de SATO Value Ribbon. Deze zijn uiteraard volledig afgestemd op gebruik in SATO-printers.

 

Kilometergarantie

Recent werd de SATO WS4 geïntroduceerd. Een kwalitatief hoogwaardige en robuuste printer die veel ‘value for money’ biedt. De WS4 is bijzonder gemakkelijk aan te sluiten via LAN, USB, RS-232, WAN of Bluetooth. De SATO WS4 is uitgerust met alle printtalen. In welke taal de opdracht ook wordt verstuurd, de SATO printer herkent en verwerkt deze moeiteloos en automatisch. Het apparaat is vriendelijk in gebruik en geschikt voor nagenoeg alle media van barcode-etiketten tot aan polsbandjes. De printer is beschikbaar is diverse uitvoeringen, zoals een thermisch model, waarbij uitsluitend met warmte wordt geprint. Wanneer etiketten of polsbandjes langer goed leesbaar moeten blijven, kan men kiezen voor de uitvoering met een printlint. Het vervangen van etiketrollen of printkoppen, is heel eenvoudig. Dat laatste zal overigens niet snel hoeven te gebeuren, aangezien SATO garantie biedt op de printkop – met SATO-linten en -etiketten – tot een bepaald aantal kilometer, afhankelijk van het type printer.

 

Gezondheidszorg

Ook is SATO actief in RFID. De variant PJM RFID (phase jitter module) is met name interessant voor de gezondheidszorg. Een belangrijke leverancier van innovatieve medische technologieën, Stryker, gebruikt RFID-PJM oplossingen in hun leveranties aan ziekenhuizen. Ze sturen een complete orthopedische kit, ter vervanging van een complete heup of knie. Die kit bevat alle denkbaar benodigde onderdelen. Voor een bepaalde operatie heeft het ziekenhuis wellicht niet alle onderdelen nodig. Het zou voor Stryker enorm arbeidsintensief zijn om die kit bij terugkomst handmatig te controleren. Hiervoor is een tunnel ontwikkeld, die in één scan alle tags leest die in een teruggekeerde kit zitten. Binnen twee seconden is duidelijk wat het ziekenhuis wel en niet heeft gebruikt. (Bekijk de video’s over het ‘Smart Cabinet’ en de Tunnel  Reader.)

 

SmartCabinet
SmartCabinet
TunnelReader
TunnelReader

Deze technologie kan ook binnen een ziekenhuis worden gebruikt, bijvoorbeeld in een RFID-enabled Cabinet. In deze speciale koelkast worden medicijnen of weefselmonsters bewaard.

Een zorgmedewerker scant haar pasje, waarop het systeem haar vertelt welk item ze nodig heeft. Wanneer ze per ongeluk een verkeerd item pakt, waarschuwt het systeem haar direct. Op deze manier zijn fouten nauwelijks meer mogelijk.

Het tracken en tracen beperkt zich niet alleen tot producten. De technologie kan uitstekend worden ingezet als patiëntidentificatie. Informatieoverdracht in de cure vindt nog veelal analoog plaats. Dankzij deze technologie horen pijnlijke vergissingen, zoals verwisseling van patiënten of foutieve handelingen, tot het verleden.

 

Zorg & ICT

Naast inventarisatie, efficiency en controle werkt deze technologie ook uitstekend als beveiligingsmiddel. Zoals het voorkomen van diefstal van medicijnen, maar ook bij overheidsdiensten waar met pistolen wordt gewerkt, of in de diamantindustrie. Een snellere inventarisatie van wat er aan waarde in de supply chain zit, is nauwelijks denkbaar.

 

SATO omvat nog veel meer dan in dit artikel kan worden aangestipt. Kom kennismaken met dit bedrijf op de komende Zorg & ICT van 14 tot en met 16 maart, op standnummer 11BV.E035.

SATO logo