Vandaag weten we niet hoelang de Covid-19-crisis zal duren en wat de gevolgen zullen zijn, maar het is wel de drijvende kracht achter de snelle veranderingen in de it-benadering. Plotseling zijn buzz words zoals agile, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, schaaalbaarheid en meer gewoon de keiharde realiteit. En wie deze voordien had genegeerd, ontdekt nu op de harde manier wat hij eigenlijk had moeten doen.
Vier trends
Sommige van die veranderingen zijn voorspelbaar. Cloud computing blijft bijvoorbeeld snel groeien. Gartner voorspelde vorig jaar dat het gebruik van publieke-clouddiensten in 2020 met zeventien procent zou stijgen (of meer dan 226 miljard dollar!). De mogelijkheid om nieuwe apps en diensten snel te testen en uit te rollen, en dan alleen nog maar per gebruik te betalen, sluit perfect aan bij de huidige tijdsgeest waarin organisaties snel moeten handelen en hun uitgaven nauw moeten samenhangen met de waarde op korte termijn.
Daarnaast sluit mobile computing mooi aan bij de noodzaak – of verplichting – om meer medewerkers te laten thuiswerken. Ook hier speelt cloud een rol, omdat gebruikers via een browser met elk apparaat en vanaf elke locatie toegang hebben tot de diensten.
Security is een derde gebied waar investeringen in vpn’s en endpoint-security nodig is om werknemers op afstand te laten werken. IDC ziet een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9,4 procent tot 2023, hoewel de evolutie van het coronavirus dit eerder zal bepalen.
Ten vierde zal de focus liggen op tools om digitaal samen te werken en te brainstormen, omdat teams zich fysiek niet mogen ontmoeten of mogen reizen. Gartner ziet deze virtuele samenwerkingsplekken tussen 2019 en 2023 bijna verdubbelen om tegen het einde van die periode 4,8 miljard dollar waard te zijn.
Desktopvirtualisatie
Ik wil hier nog een categorie aan toevoegen: virtuele desktopinfrastructuur (vdi), ofwel desktopvirtualisatie. Hiermee kunnen toestellen die op een netwerk zijn aangesloten toegang hebben tot bronnen zoals apps die van oudsher op harde schijven/servers staan. Vdi is een zegen voor elk bedrijf dat zich nu snel moet aanpassen. Werknemers kunnen in de vertrouwde omgeving werken, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Er is geen behoefte aan speciale thin-client-hardware; vdi kan snel ingesteld worden op bestaande hardware, dus kunnen gebruikers hun eigen – goedgekeurde – byod-apparaat gebruiken, maar ook elke desktop-pc, laptop, tablet of smartphone, zelfs als het een ouder model is met beperkte rekencapaciteit, geheugen of opslag.
En omdat de admins vanop afstand controle hebben over een gecentraliseerde serveromgeving, is het gehele proces veiliger en kunnen regels worden ingesteld om risicovolle gebruikersacties te blokkeren. De implementatie is snel en veilig, met updates en patches op de achtergrond en met verschillende toestemmingsniveaus die individueel of per gebruikersprofiel kunnen worden ingesteld. Backup en bedrijfscontinuïteit zijn relatief eenvoudig vanwege die centrale controle. Dus zelfs als de continuïteitsplannen ontbraken en er geen vdi-omgeving aanwezig was voordat de lockdown-maatregelen van kracht werden, is het nog niet te laat.
The time is right
“Vdi biedt een win-winsituatie voor een onderneming in deze onzekere tijden”
Elke technologie heeft niet alleen degelijke mogelijkheden en het juiste prijskaartje nodig, maar ook een tijd waarin alles op elkaar is afgestemd om tot succes te leiden. Zo is vdi nog steeds een toch wel grote niche, maar de huidige trends sluiten naadloos aan bij de sterke punten van vdi. De bovenstaande technologische trends spelen uiteraard in het voordeel van vdi, maar ik heb het gevoel dat de pandemie een keerpunt zal zijn voor vdi omdat, zodra iedereen van cio’s, ceo’s tot eindgebruikers de smaak te pakken krijgt, de voordelen nog duidelijker zullen worden.
Kortom, vdi biedt een economische, veilige en effectieve manier om de infrastructuur van de klant in te zetten en het zal een win-winsituatie zijn voor de onderneming in deze onzekere tijden: een tijd waarin de onderneming precies dit soort soepelheid en vlotheid nodig heeft.
Door Sammy Zoghlami, senior vice president Nutanix EMEA