Toekomsttrends

Toekomsttrends

Het einde van het jaar nadert en dan verschijnen traditiegetrouw alle lijstjes met trends en voorspellingen voor het komende jaar. Net als de meeste mensen ben ik dol op handige lijstjes. En net als de meeste mensen ben ik ook erg nieuwsgierig naar wat de toekomst brengt. Lekker leesvoer dus, die lijstjes met voorspellingen. Maar heb je er ook echt wat aan?

Dat hangt er vanaf. Als je je als ondernemer beperkt tot het lezen van eindejaarslijstjes, kan ik me voorstellen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Smart dust, distributed cloud, citizen coders, synthetic media, non-fungible tokens: er komt nogal wat op ons af! Ik vind het allemaal waanzinnig interessant, maar er zitten letterlijk te weinig uren in de week om me in alles te verdiepen. Laat staan dat de gemiddelde mkb’er er chocola van kan maken.

Het andere uiterste is dat je trends te gemakkelijk negeert, omdat ze niet relevant lijken. Of omdat je denkt dat het toch niet zo’n vaart zal lopen. De geschiedenis zit vol met voorbeelden van bedrijven die hun ‘kodak-moment’ hadden omdat ze belangrijke trends niet zagen of niet wilden zien. Het is goed om een stip op de horizon te hebben. Maar teveel focus op je stip en je mist wat er om je heen gebeurt.

Mijn tip: toets trends aan je eigen visie op de toekomst. Een heldere visie kan helpen om de balans te vinden en waardevolle trends te herkennen. In de visie van NLdigital is digitalisering de sleutel tot duurzame welvaart en welzijn in Nederland. We geloven bovendien dat we als sector de krachten moeten bundelen om dat mogelijk te maken. De twee vragen die we onszelf dus steeds stellen zijn: wat is er voor nodig om als land te profiteren van deze trend? En hoe kunnen wij als collectief daarbij helpen?

Het helpt daarnaast om breder te kijken dan alleen de technologie. Tech trends worden sterk beïnvloed door de maatschappelijke, politieke en economische context. Wat gebeurt er bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, onderwijs of duurzaamheid?

Zo kunnen we de trend van hyperautomation niet los zien van vergrijzing en tekorten in de ICT, zorg en het onderwijs. Als we steeds meer alledaagse taken automatiseren, komt meer menskracht vrij om deze tekorten op te vangen. Maar dat kan alleen als we op grote schaal mensen om- en bijscholen. Daar kunnen we als collectief aan bijdragen met leer-werk-trajecten, gastdocenten en een lobby richting overheid voor onderwijsvernieuwing.

Zo proberen we vanuit onze visie de trends voor de langere termijn terug te brengen naar acties die we vandaag kunnen ondernemen. Voor 2021 hebben we al een mooie verzameling plannen en projecten op de agenda staan. Ik heb er zin in, laat de toekomst maar komen!