Wireless netwerken nemen een hoge vlucht. Maar daarmee halen bedrijven en organisaties ook nieuwe en substantiële veiligheidsrisico’s naar binnen. Waar bij bedrade netwerken de risico’s nog wel in kaart te brengen en te managen waren, daar zijn er ‘draadloos’ legio manieren om binnen te dringen. Hoe spoor je zulke intrusiepogingen tijdig op? Het doel van AirMagnet Enterprise: een uniek wireless intrusion detection and prevention systeem van Netscout. De belangstelling ervoor is booming.
Ook in het professionele domein wordt wireless nu echt dominant. Voor complete sectoren – denk aan financiële dienstverlening, zorginstellingen, logistieke dienstverleners, retail – is die wireless infrastructuur werkelijk bedrijfskritisch. Zowel 24/7 performance als maximale security zijn van levensbelang. En dat is precies de achilleshiel waarop hackers mikken. Steeds vaker, steeds harder, steeds inventiever.
Te hoge prijs
“Het is een feit dat 90 tot 95 procent van alle wifi-netwerken al eens onderwerp van onderzoek ‘van buitenaf’ is geweest”, zegt Ward van Laer, senior system engineer van fabrikant Netscout. “En als je weet dat hacks meestal pas na 300 tot 400 dagen worden ontdekt, dan wordt het belang van security voor draadloze netwerken direct duidelijk.”
Niet voor niets stappen steeds meer bedrijven en organisaties geheel of gedeeltelijk over naar een draadloos intern netwerk. De voordelen zijn immers evident en legio. Maar de risico’s nemen ook toe. “Het WLAN stopt niet bij de muur van je fabriek of kantoor”, zegt Ray Janssen, accountmanager van Heynen, leverancier van AirMagnet Enterprise. “Als je als organisatie niet goed oppast en jezelf beveiligt, dan betaal je ongewild een veel te hoge prijs voor wifi.”
Indrukwekkend
Heynen, al 65 jaar leverancier van meetoplossingen voor professionele gebruikers, is een van de weinige aanbieders van AirMagnet Enterprise in de Benelux. Dit systeem, ontwikkeld door Fluke Networks in de USA en onlangs gekocht door Netscout, biedt een totale 24/7 detectie en monitoring van mogelijke externe verstoringen van wireless omgevingen.
“De user interface van AirMagnet is eenvoudig”, zegt Van Laer, “maar wat er ‘onder de motorkap’ ligt, is indrukwekkend en zonder meer uniek.” AirMagnet biedt een onafhankelijke oplossing voor vaste monitoring van wireless. Dit in tegenstelling tot monitoring systemen van grote aanbieders zoals Cisco. Bij hen is de monitoring tool geïntegreerd in hun totale systeem. “En als je access point te druk wordt, dan stopt de geïntegreerde oplossing”, aldus Janssen. “Terwijl detectie en monitoring nu juist extra belangrijk zijn wanneer het ‘druk’ wordt. Want waardoor wordt die ‘drukte’ precies veroorzaakt?”
Superieur
Het bijzondere van AirMagnet is dat het systeem werkelijk 24/7 alle activiteiten monitort. “Van DDOS-aanvallen door onbekenden, verstoringen in het spectrum tot en met de verkeerde inzet van sleutels”, vertelt Van Laer. Het systeem stelt de gebruiker in staat om ook fysiek te bepalen waar de verstoring precies optreedt. Net zoals virusscanners een database up-to-date houden van nieuwe virussen, zo onderhoudt Netscout voor AirMagnet een database van zogenaamde signatures. “Ze mobiliseren daarvoor mensen uit de hardcore underground hacker scene”, vertelt Janssen, “en ook dat maakt AirMagnet superieur en uniek.”
Demo AirMagnet Enterprise op InfoSecurity Beurs
Tijdens de komende InfoSecurity beurs is een demonstratie van AirMagnet Enterprise te zien. Bezoek daarvoor de stand van Heynen & NETSCOUT – standnummer 01A106