Facebook overtreedt wet rond persoonsgegevens Nederlandse gebruikers

Facebook logo Facebook verwerking persoonsgegevens

Facebook vertreedt de wet bij de verwerking van persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers.Het gaat in elk geval om een periode tussen 2010 en 2020. Dat zegt de rechtbank in Amsterdam in een zaak tegen het platform op initiatief van de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS).

De zaak was aangespannen tegen Facebook Ierland en gaat over de periode voor het ontstaan van Meta, het huidige moederbedrijf. Zeker tussen 1 april 2010 tot 1 januari 2020 werden volgens de rechter persoonlijke gegevens van gebruikers verwerkt voor advertentiedoeleinden terwijl dat niet mocht. Ook kwamen gegevens over gebruikers terecht bij derden zonder dat Facebookgebruikers hiervan op de hoogte waren en zonder dat daarvoor een basis bestond in wet- en regelgeving.

De Data Privacy Stichting, een collectieve actie-organisatie, spande de zaak aan tegen drie bedrijven uit het Facebookconcern, waaronder ook WhatsApp. De rechtbank beperkt de veroordeling tot het handelen van Facebook Ierland, omdat alleen zij verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens van Nederlandse Facebookgebruikers.

Niet goed informeren

Facebook Ierland verwerkte persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden zonder dat daar een rechtsgeldige grondslag – zoals bijvoorbeeld toestemming – voor was. Die grondslag ontbrak ook bij verwerking van bijzondere persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden, zoals seksuele voorkeur of religie. Het ging hierbij zowel om gegevens die gebruikers zelf verstrekten, als bijzonder gegevens die Facebook Ierland in handen kreeg door het volgen van het surfgedrag van Facebookgebruikers buiten de Facebookdienst.

De rechter stelt dat het bedrijf gebruikers onvoldoende informeerde over het delen van hun persoonsgegevens met een aantal derde partijen. Hierbij zijn niet alleen persoonsgegevens van de Facebookgebruikers zelf gedeeld, maar ook persoonsgegevens van hun vrienden op het platform.

Nu deze uitspraak er ligt is de weg open voor een schadeclaim tegen het sociale mediaplatform. Het is nog niet duidelijk hoe dat gaat verlopen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X