Fairphone produceert smartphones nog duurzamer

Fairphone

De Nederlandse mobieltjesfabrikant Fairphone slaagt erin zijn toestellen nog duurzamer te produceren. De winst steeg over afgelopen jaar, maar het aantal verkochte toestellen stagneerde.

In het jaarverslag over 2021 meldt Fairphone stappen vooruit als het gaat om de afkomst van de gebruikte grondstoffen. Inmiddels worden 14 materialen bij ‘fair’ werkende toeleveranciers gekocht. Tot vorig jaar waren dat er acht. Het gaat om aluminium, kobalt, koper, goud, indium, lithium, magnesium, nikkel, zilver, tin, wolfram en zink. Dit, naast een aantal zeldzame aardmetalen.

Arbeidsomstandigheden

Onder een ‘faire’ productiewijze verstaat Fairphone mijnen met betere arbeidsomstandigheden. Of aanbieders van grondstoffen uit recycling. Een 100% duurzame telefoon levert Fairphone nog niet, maar het bedrijf is verder dan de andere aanbieders.

De producent van duurzame, ‘faire’, smartphones verkocht in 2021 87.936 toestellen, waaronder 35.000 exemplaren van de Fairphone 4, die in de herfst werd gepresenteerd.

Blokkade Suezkanaal

De doelstelling van de duurzame leverancier was een verkoopvolume van 125.000 toestellen. Dat is dus bepaald niet gelukt. Als reden voert het bedrijf aan dat door Covid-19 veel telefoonwinkels dicht waren. Daarnaast kampte ook de fabrikant met leveringsproblemen door toeleveranciers in de lente en de zomer. Ook de blokkade van het Suezkanaal door het containerschip Ever Given in maart 2021 legde druk op de logistieke keten – alleen al door het feit dat zich op het betreffende schip containers met toestellen bevonden.

Door deze tegenslagen verkocht Fairphone minder toestellen dan in 2022. Toen bleef de tellen steken op 95.000 exemplaren. Maar het volume lag hoger dan in 2017 (24.779), 2018 (22.263) en 2019 (53.844). De belangrijkste markt voor de fabrikant is Duitsland, waar meer dan 40% van de toestellen verkocht worden. Om de prestaties van Fairphone in perspectief te plaatsen: in 2021 werden in Duitsland in totaal meer ongeveer 20,4 miljoen smartphones verkocht.

Schadevergoeding

Het nieuwste model, de Fairphone 4, droeg fors bij aan de goede resultaten van de onderneming. Dit, terwijl het toestel pas in het najaar van 2021 op de markt kwam.

Het bedrijf leverde weliswaar minder toestellen, maar meldt wel een recordwinst. Die is het gevolg van de hogere prijzen voor de Fairphone 4. En aan accessoires als hoesjes en oortjes. Op een omzet van 37 miljoen euro resulteert een nettowinst van 3,9 miljoen. Dit is overigens inclusief een schadevergoeding van een voormalige toeleverancier.

Vorig jaar groeide het aantal medewerkers van Fairphone fors. De onderneming wist 34 mensen aan te trekken en biedt nu in Nederland China en Taiwan 111 mensen werk.

Gerelateerde berichten...