Forse piek in ransomware-aanvallen

ransomware

Afgelopen maand werden tandartsen in Nederland geconfronteerd met een ransomware-aanval. Na betaling van 2 miljoen euro aan losgeld, konden de specialisten hun patiënten weer helpen. De aanval kwam uitgebreid in het nieuws. Onderzoekers van Barracuda onderzochten 106 aanvallen die de afgelopen maanden veel publiciteit opleverden.

Verdubbeling

De belangrijkste doelwitten van de aanvallers waren organisaties uit vijf belangrijke sectoren: onderwijs (15%), gemeenten (12%), gezondheidszorg (12%), infrastructuur (8%) en de financiële sector (6%). Het aantal ransomware-aanvallen nam het afgelopen jaar toe bij elk van deze vijf sectoren, terwijl het aantal aanvallen op andere sectoren meer dan verdubbeld is vergeleken met vorig jaar.

Forse stijging in het onderwijs

Hoewel het aantal aanvallen op gemeenten slechts licht toenam, is het aantal ransomware-aanvallen op onderwijsinstellingen de afgelopen 12 maanden meer dan verdubbeld; het aantal aanvallen op de gezondheidszorg en de financiële sector is zelfs verdrievoudigd.

Dit jaar hebben de onderzoekers ook gekeken welke overige sectoren het doelwit waren. Serviceproviders werden het meest getroffen en ook het aantal ransomware-aanvallen op auto-, horeca-, media-, retail-, software- en technologiebedrijven nam toe.

Geen melding

De meeste ransomware-aanvallen halen echter niet de media. Het aantal gedetecteerde ransomware-dreigingen steeg tussen januari en juni van dit jaar namelijk tot meer dan 1,2 miljoen per maand. Veel slachtoffers kiezen er echter voor om niet bekend te maken wanneer ze worden getroffen. En de aanvallen zijn voor kleinere bedrijven vaak te geavanceerd en te moeilijk om mee om te gaan.

Gerelateerde berichten...

X