Gartner: meer data per vierkante meter

Gartner

Wie denkt dat de enorme toename van de hoeveelheid data ook vraagt om veel meer en veel omvangrijker datacenters heeft het helemaal mis. Tenminste, als we onderzoeks- en adviesbureau Gartner mogen geloven. Volgens hen moet het mogelijk zijn deze groei de komende vijftien tot twintig jaar volledig op te vangen op exact hetzelfde vloeroppervlak dat nu al in gebruik is. Alleen moeten er dan wel een paar slimme aanpassingen aan de apparatuur en de koeling plaatsvinden.

Veel managers van datacenters verkijken zich op hun situatie, aldus David Cappuccio, research vice president van Gartner. “Zij baseren hun prognoses op de historische groei die leidde tot wat ze nu in huis hebben. Dat lijkt heel logisch, maar het is gebaseerd op twee foutieve aannames. Allereerst de aanname dat het bestaande vloeroppervlak reeds optimaal wordt benut en vervolgens de gedachte dat ruimte een puur horizontaal fenomeen is.”

Andere conclusies
Je kunt beter niet meer denken in vierkante oppervlaktemeters, aldus Cappuccio, maar in termen van computerkracht per vierkante meter, of per kilowatt. “Stel, je hebt een datacenter met 40 serverracks, met daarin 520 fysieke servers op in totaal zo’n 110 vierkante meter. Stel verder dat je ieder jaar 15 procent toename van je benodigde capaciteit verwacht. Als je op de traditionele manier met deze gegevens aan het rekenen slaat, kom je tot de conclusie dat je over tien jaar een vloeroppervlak van ruim 260 vierkante meter nodig hebt. Als je daarentegen je bestaande vloerindeling, je koeling en het type servers dat je gebruikt eens goed tegen het licht houdt, kom je tot totaal andere conclusies.” Volgens Cappuccio kun je dan nog een hele tijd – letterlijk decennia – verder op precies hetzelfde vloeroppervlak. Gatner heeft de term ‘infinite datacenter’ in gebruik genomen om deze gedachte kracht bij te zetten. Met die term bedoelen ze een datacenter dat in staat is om alle toekomstige groei op te vangen zonder zelf in omvang toe te nemen.

Capaciteitswinst
Wat moet daarvoor gebeuren? Gartner heeft daar wel een paar tips voor. Bijvoorbeeld: ga dunnere servers gebruiken van 1U (one unit) hoog of zelfs nóg compactere modellen. Samen met betere vloerindelingen en moderne koelmethodieken zoals rear door heat exchanger cooling (RDHx) kan dat een capaciteitswinst van 90 procent opleveren. Bovendien kan met RDHx meer dan 40 procent op het energiegebruik bespaard worden, aldus Gartner. Wie de komende jaren een sterke groei in benodigde datacenter-capaciteit voorziet, kan maar beter over vervangingsinvesteringen in de apparatuur, een betere vloerindeling en betere luchtbehandeling gaan nadenken. Dat levert meer op dan wanneer we blijven denken in de hoeveelheid benodigde vierkante meters, zo concludeert Gartner.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...