Gebruik Twitter daalt, Twitter zelf betwist dit

Nederlanders maken steeds minder gebruik van Twitter. Vooral veel jongeren stoppen met het gebruik van het sociale netwerk en gaan over op diensten als Instagram of Snapchat. Zakelijk gezien blijft Twitter wel populair. Twitter Nederland ontkent dat er sprake is van een daling.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van bureau Newcom. Volgens de onderzoekers daalde het gebruikersaantal van het sociale netwerk van 2,8 naar 2,6 miljoen. Het aantal dagelijks actieve gebruikers zou zijn gedaald van 1 miljoen naar 900.000. De helft van de 12 tot 19-jarigen zou zijn afgehaakt.

11% van de Nederlanders is volgens het onderzoek vorig jaar gestopt met Twitter. 35% zegt dat de microblogsite ze te weinig oplevert. 28% vond het netwerk te veel tijd kosten en 27% voelt zich er niet meer thuis.

Bij de meeste andere leeftijdscategorieën dalen de aantallen wel maar in de vaak blijft dat wel onder de 10%. Newcom verwacht overigens dat de bodem bijna is bereikt. De harde kern zal overblijven. Overigens is alleen onder tachtigplussers een sterke stijging waar te nemen. Deze toename is maar liefst 48%. Deze trend is ook te zien bij andere sociale media zoals Facebook.

Twitter zelf betwist de conclusies van Newcom. Volgens het bedrijf zijn er meer gebruikers en zijn de aantallen bovendien stabiel. De bestuurders van de microblogsite delen wel de conclusie dat het gebruik verschuift van jongeren naar een wat oudere doelgroep.

Marc de Vries hoofd van Twitter Nederland is het ook niet eens me de conclusies van Newcom. Het gebruikersaantal ligt volgens hem zelfs significant hoger dan de cijfers van Newcom aangeven. Specifieke cijfers noemt hij daarbij niet. Het hoofd van Twitter Nederland stelt dat andere onderzoeken die meer dan 3 miljoen actieve gebruikers meten meer in de goede richting komen.

Zesde plaats

Microblogsite Twitter neemt de zesde plaats in de sociale mediatop als het om gebruikersaantallen gaat. Whatsapp (inmiddels eigendom van Facebook) staat met 9,8 miljoen gebruikers op de eerste plaats in Nederland. Facebook staat op 2 en telt met 9,6 miljoen gebruikers.

Youtube bezet de derde plaats en heeft 7,2 miljoen gebruikers. Linkedin heeft 4,2 miljoen gebruikers en staat op 4. Google+ heeft nog steeds 3,6 miljoen gebruikers en noteert een vijfde plaats, en Twitter staat met 2,6 miljoen gebruikers op 6. Gekeken naar dagelijks gebruik staat de microblogsite op de vijfde plaats.

 

Gerelateerde berichten...