Gegevens leden FvD gelekt uit app

druppel lekken medische gegevens beveiligingslek

De privégegevens van 92.000 (oud-)leden van de FvD (Forum voor Democratie) liggen op straat door een datalek in de nieuwe ForumApp, die partijleider Thierry Baudet vorige week nog presenteerde. Het gaat volgens RTL Nieuws, die de zaak onderzocht, om namen, woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers.

Het lek is intussen gedicht en de app is intussen offline. Het probleem zat in de koppeling van de nieuwe app met gegevens op de site van de partij. RTL Nieuws kreeg een anonieme tip en was nadien ook in staat het lek en de gegevens te verifiëren. De omroep bracht vervolgens de partij op de hoogte. Wie in de tussentijd inzage had in de gegevens is nog niet bekend.

Saillant

Het datalek is saillant omdat het naast de grote fraudegevoeligheid van de gegevens ook openbaar maak wie er lid is van de partij. Iets dat geheim moet kunnen blijven. Volgens partijleider Baudet is de Autoriteit Persoonsgegevens intussen op de hoogte. De partij heeft ook contact opgenomen met een advocaat.

De situatie kon ontstaan doordat de ForumApp vast zat aan de beheermodule van de Forum-website, die alle gegevens van leden bevatte. De bedoeling was dat leden met de gegevens van hun account ook op de app konden inloggen. Wat ontbrak was controle op identiteit. Dat betekent dat iedereen in staat was gegevens van anderen te gebruiken. Zo was het dus ook mogelijk om om alle gegevens van alle leden te downloaden.

Partijleden

De gegevens van Baudet zelf liggen door het lek ook op straat. Het gaat om zijn privémail, 06-nummer, huisadres en IBAN. Ook gegevens van Forum-Kamerleden Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen en Freek Jansen zijn gelekt.
Verder blijkt uit de gelekte gegevens dat de meeste gegevens komen an mensen uit Amsterdam. Dat zijn er 3400. Verder lekten er gegevens van 2500 mensen uit, Den Haag, 2300 uit Rotterdam en 1200 uit Almere. Daarvan is driekwart van de leden man.
Verder zitten er gegevens van veel oud-leden in het lek. Het gaat bijvoorbeeld om Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingerbroek. Ondanks dat ze al jaren geen lid meer zijn en geen contributie betalen zaten hun gegevens toch in de gelekte bestanden.

Ook de gegevens van Willem Engel van Viruswaarheid zaten in het lek. Hij is geen lid van de partij maar gaf begin dit jaar wel een presentatie. Van de voorman van de voormalige actiegroep is zijn telefoonnummer, woonadres en het nummer van zijn Bunq-rekening gelekt.

Behalve persoonsgegevens van leden kun je ook zien hoeveel leden de partij heeft en wie wat betaalt. Sinds januari dit jaar betaalden ruim 43.000 leden contributie. Ruim 20.000 mensen gaan dat volgens de gegevens nog doen.

Uit gegevens van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de partij dit jaar 58.890 betalende leden heeft.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X