Autoriteit Persoonsgegevens

rijdende trein ns

Mogelijk datalek bij NS na phishingmails

De Nederlandse Spoorwegen (NS) waarschuwt voor een flink datalek nadat ze ontdekten dat veel klanten phishingmails kregen. Het lek zit bij een van de leveranciers van marktonderzoekers Blauw, een bedrijf waar NS mee samenwerkt....

data datalekken

Intensiever toezicht Eindhoven om datalekken

De gemeente Eindhoven staat voorlopig onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Autoriteit heeft namelijk signalen dat de gemeente datalekken niet of niet op tijd meldt. Verder zou de gemeente verplichte scans...

paspoort Nederland paspoortgegevens

AP: centrale database paspoortgegevens groot risico

Het kabinet wil een centrale database maken met alle paspoortgegevens die mensen aanleveren. dat zijn bijvoorbeeld vingerafdrukken, handtekeningen en pasfoto’s. Zo’n database met gegevens van heel veel Nederlanders brengt grote privacyrisico’s mee die het...

cloud

Privacytoezichthouders wijzen overheden op vereisten clouddiensten

Een aantal Europese privacytoezichthouders wijzen overheden op vereisten en verantwoordelijkheden van clouddiensten.Het gaat om een lijst met aanbevelingen voor overheidsinstellingen die persoonsgegevens van burgers opslaan in de cloud. Zij benadrukken hiermee de verantwoordelijkheid van...

digitalisering en digitale ambities uitgebeeld

Algoritmetoezicht AP van start

Maandag ging het algoritmetoezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) van start. Deze nieuwe functie van de autoriteit moet een impuls geven aan het toezicht op algoritmes. Voor deze coördinerende, sectoroverstijgende activiteiten richt de AP...

druppel lekken medische gegevens beveiligingslek

Gegevens leden FvD gelekt uit app

De privégegevens van 92.000 (oud-)leden van de FvD (Forum voor Democratie) liggen op straat door een datalek in de nieuwe ForumApp, die partijleider Thierry Baudet vorige week nog presenteerde. Het gaat volgens RTL Nieuws,...

privacy

AP waarschuwt WK-gangers voor Qatarese apps

De verplichte Qatarese apps die WK-gangers moeten installeren als ze het land in willen hebben flinke privacyrisico’s. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die een waarschuwing op de website publiceert. Dat autoriteit raadt bezoekers...

datadelen

VWS: routekaart voor hergebruik patiëntgegevens

Het ministerie van VWS gaat een visie en routekaart opstellen voor het secundair gebruik van patiëntgegevens. Dat blijkt uit de recente nota Informatieplan 2023-2027 . De notitie moet bijdragen aan verantwoord gebruik van zowel...

Dutch cloud cloudbeleid

Kabinet moet privacyrisico’s cloudbeleid aanpakken

Het kabinet moet de privacyrisico’s van het op handen zijnde vernieuwde cloudbeleid aanpakken. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Het dringende advies komt na het...

X