Gemeente Maastricht realiseert gratis wifi op Vrijthof

 Digitale bereikbaarheid en veiligheid vergroot op drukste plein van Maastricht

De gemeente Maastricht heeft zichzelf ten doel gesteld een moderne stad te zijn en hierbij spelen digitalisering en dienstverlening een onmisbare rol. Op basis van een haalbaarheidsstudie is besloten dat het gratis aanbieden van wifi een eerste vereiste is. Het Vrijthofplein kreeg hierbij de hoogste prioriteit vanwege de drukte en de daarmee samenhangende digitale bereikbaarheid en veiligheid. Op korte termijn zullen er meer pleinen en verblijfsgebieden volgen. In de toekomst zal ook gekeken worden naar slimme koppelingen in samenwerking met andere partijen, denk bijvoorbeeld aan initiatiefnemers van grote evenementen.

Joop Timmermans, Programmamanager economie bij de gemeente Maastricht en René Horbach, Senior beleidsadviseur I&A concernzaken bij de gemeente Maastricht: “In samenwerking met Telindus en andere partners hebben we het project in slechts 2 tot 3 weken af kunnen ronden. Hierin speelde ook de bereikbaarheid en bereidheid van Telindus om mee te denken over oplossingen een belangrijke rol. Het komende jaar gaan we de pilot evalueren, onder meer door uitgebreid onderzoek onder de doelgroep; toeristen, bewoners, ondernemers en studenten. Met het aanbieden van gratis wifi op het Vrijthof, waar het bezoekersaantal kan oplopen tot 30.000, hebben wij de stad nog aantrekkelijker gemaakt en haar bezoekers beter bereikbaar. In de toekomst zullen wij stapsgewijs steeds meer initiatieven gaan uitrollen op het gebied van digitalisering.”

Donny Snellenberg, director Sales en Marketing bij Telindus: “Wij zijn erg blij met het verloop van deze uitdagende samenwerking. Met de nieuwste technologie en een strakke deadline hebben we gezamenlijk een mooi project gerealiseerd. Het komende jaar zullen wij de gemeente ondersteunen bij de monitoring van de access points, zodat bezoekers en inwoners van de stad altijd toegang hebben tot het draadloze netwerk.”

Voor dit project heeft de gemeente Maastricht Vodafone en het azM (Academisch Ziekenhuis Maastricht) benaderd. azM wil in het kader van eHealth in de toekomst toe naar een situatie waarin patiënten altijd gemonitord en gevolgd kunnen worden. Buiten de aanleg van het wifi-netwerk wilde Vodafone graag een unieke pilot starten met ‘small cells’. Deze kleine zendmasten worden aangesloten op glasvezel en verhogen de bereikbaarheid en snelheid van zowel 3G- als 4G-netwerken.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...