Gemeenten starten met applicatie Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)

Na een jaar lang intensief ontwikkelen is deze week de nieuwe BAG-applicatie Vertex Objecten gelanceerd. Alphen a/d Rijn en zes gemeenten: Den Haag, Nijkerk, Meppel, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad gaan de applicatie voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) vanaf nu gebruiken.

De app is ontstaan uit ontevredenheid met het huidige BAG-aanbod. Veel gemeenten vinden dit technologisch sterk verouderd en te duur.

De BAG bevat alle adressen en gebouwen van Nederland en wordt voor vrijwel elk gemeentelijk proces gebruikt. Maar ook hulpdiensten, nutsbedrijven en instanties als de Kamer van Koophandel raadplegen de BAG voor bijvoorbeeld locatiebepaling bij hulpverlenen en het inschrijven van bedrijven en huishoudens op specifieke adressen.

Het verouderde aanbod in verhouding tot de prijs waren overigens niet de enige bezwaren. Ook de toenemende leveranciersafhankelijkheid speelde een rol. Deze gecombineerde punten waren voor zes gemeenten reden om deel te nemen aan het BAG-ontwikkelproject.

 

Afhankelijk

“De komst van BAG 2.0 was voor ons een natuurlijk heroverwegingsmoment,” aldus Pieter de Ruijter, procesmanager stadsbeheer bij gemeente Rotterdam. “Wij houden graag zelf de regie in handen en willen dus niet afhankelijk zijn van één aanbieder. Veel betalen voor gedateerde technologie: dat wilden we niet langer. We zijn dan ook blij dat Processfive samen met ons en vijf andere gemeenten een eigentijdse oplossing heeft ontwikkeld. Een applicatie die in de basis geschikt is voor Integraal Objectbeheer van meerdere basisregistraties. Daarbij werd rekening gehouden met onze wensen en is nieuwe technologie toegepast. Bovendien zijn we hierdoor niet meer buitenproportioneel afhankelijk van kostbare licenties en updates.”

 

Toekomstige mogelijkheden

Met Vertex Objecten kun je de BAG voor meerdere gemeenten bijhouden. De applicatie draait op het Vertex-platform waaraan ook andere databronnen kunnen worden gekoppeld. Denk aan systemen voor vergunningen, zaken, belastingen, BGT en documentmanagement. Vertex is de basis voor meerdere succesvolle implementaties bij onder andere belastingkantoren, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten.

Gerelateerde berichten...

X