Gerichte advertenties vaak schadelijk voor bedrijven

advertenties trackingmethode

Gerichte advertenties zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook schadelijk zijn voor consumenten en bedrijven. Dit stelt security-expert NordVPN. Dergelijke advertenties zijn een handige manier voor marketeers zijn producten of diensten te presenteren die de specifieke gewoontes, interesses en het winkelgedrag van consumenten weerspiegelen. Veel mensen winkelen, privé of beroepsmatig online. En zien na het bekijken van verschillende websites bijvoorbeeld alleen maar advertenties voor één bepaald product of service.

Persoonsgegevens

Hoewel gerichte advertenties handig zijn voor marketeers en reclamebureaus, brengen ze de persoonsgegevens van mensen in gevaar. Iedereen kan deze gegevens kopen en gebruiken voor andere doeleinden dan gerichte advertenties en reclamecampagnes.

Een van de belangrijkste punten is het feit dat gerichte advertenties persoonlijke informatie onthullen, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, relatiestatus, politieke opvattingen en seksuele geaardheid. Bedrijven kunnen deze gegevens niet alleen gebruiken om in te schatten of je meer voor hun producten of diensten kunt betalen. Maar ook om je gedrag te voorspellen en je acties te stimuleren. Een voorbeeld is het Cambridge Analytica-schandaal. Kiezers kregen advertenties voorgeschoteld op basis van hun psychologische eigenschappen, om ze beter te kunnen manipuleren.

Gerichte advertenties voorkomen

Als je geen berichten van online winkels wilt ontvangen in de trant van “Ik zie dat u dit artikel heeft bekeken, hier zijn meer soortgelijke artikelen, dan kun je de volgende stappen nemen.

  • Pas je meldingen aan. Op sommige websites is deze instelling duidelijk zichtbaar en op andere moet je er echt naar zoeken. En soms kun je deze meldingen alleen stoppen door je af te melden voor alle reclame-e-mails van het bedrijf.
  • Meld je af voor gerichte advertenties. Sommige social networksites, zoekmachines, softwareleveranciers en internetproviders geven je de mogelijkheid je af te melden voor gerichte advertenties.
  • Gebruik een adblocker. Adblock-extensies werken in de browser om advertenties, banners en pop-ups te voorkomen.
  • Laat je gegevens door datahandelaren verwijderen. Als je echt wilt dat je gegevens niet meer in schimmige online databanken voorkomen, kun je contact met datahandelaren opnemen om je informatie te laten verwijderen.
  • Gebruik een VPN om je identiteit te verbergen. Een virtual private network verbergt niet alle reclame, maar voorkomt wel gepersonaliseerde advertenties. Een VPN verbergt je internetactiviteiten voor nieuwsgierige ogen, waaronder marketeers en je internetprovider.

Gerelateerde berichten...