Google moet salarisgegevens vrouwelijke medewerkers inleveren bij rechter

Google logo Google Pay

Techreus Google moet toch de salarisgegevens uit 2014 aan de Amerikaanse rechter overhandigen. De data wordt onderzocht op het eventueel onderbetalen van vrouwelijke medewerkers.

Daarnaast bepaalde de rechter dat het bedrijf ook van zeker 8.000 werknemers de contactgegevens aan de overheid beschikbaar moet stellen. Het bedrijf moet daarbij ook contactinformatie van achtduizend werknemers aan de Amerikaanse overheid overdragen.

 

Meewerken

Google heeft vooralsnog gezegd mee te werken aan het onderzoek. Temeer ook omdat een tweede gerechtelijk verzoek om de salarisgegevens van de afgelopen vijftien jaar is afgewezen. Deze eis kwam van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Deze eis was ook de aanleiding dat de zaak bij de rechter kwam. Google vond deze eis namelijk onredelijk en weigerde hieraan mee te werken. Volgens de techreus is vijftien jaar terug in de tijd niet alleen veel te ver in het verleden, maar het vergt ook teveel tijd van de werknemers.

In de afwijzing stelt de rechter ook dat er voor zo’n grote claim niet voldoende bewijs beschikbaar is. De gegevens over het jaar 2014 verstrekken vindt de rechter billijk en redelijk.

 

Extreem

De eis van het ministerie van Arbeid kwam eind mei op tafel. Volgens hen zou het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen bij de techreus extreem groot zijn. Het zou daarbij gaan om tientallen procenten en de zoekgigant is in de sector niet de enige.

Meerder grote techbedrijven werden in de afgelopen jaren daarom al voor de rechter gesleept. In het geval van Google ligt de zaak extra gevoelig omdat het bedrijf ook diensten aan de overheid levert.

De Britse krant The Guardian noemde de zaak eind mei al de grootste in de techwereld op dit vlak.