Google Workspace for Education mag door na afspraken dataprotectie

meisje achter pc dataprotectie

Diensten als Google Workspace for Education mogen door met aanvullende dataprotectie. Dat is de conclusie van onderwijsminister Arie Slob en minister Van Engelshoven (OCW).

Eerder adviseerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan SURF en SIVON om ermee te stoppen vanwege de privacyrisico’s. Google belooft intussen haar leven te zullen beteren. Ook de protesterende bedrijven voerden meerdere gesprekken met Google rond extra maatregelen rond dataprotectie in toepassingen.

SURF en SIVON concluderen dat de maatregelen die het bedrijf belooft voldoende zijn om de geconstateerde dataprotectierisico’s bij Workspace for Education te rechtvaardigen. Er ligt nu een overeenkomst met een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen. De maatregelen gaan vooral op de acht geconstateerde risico’s rond dataprotectie.

Afspraken

Op 21 juli komt er meer duidelijkheid over hoe de afspraken met Google verwerkt worden in
bestaande en nieuwe contracten. Er komen ook extra gesprekken met SURF en SIVON over andere Google-diensten die het onderwijs vaak gebruikt zoals het Google Cloud Platform en
ChromeOS (het besturingssysteem voor Chromebooks). Google zegt in elk geval toe dat ze alle tekortkomingen gaan wegwerken.

SURF en SIVON herijken de bestaande data protection impact assessment (DPIA)
op Workspace for Education naar aanleiding van de toezeggingen van Google.

Op het gebruik van Chromebooks wordt momenteel een
DPIA uitgevoerd en de uitkomst daarvan wordt met Google besproken zoals ook
gedaan is met de DPIA op Workspace for Education.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X