Grapperhaus: vernieuwing C2000 opnieuw uitgesteld

De vernieuwing van het noodcommunicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 is opnieuw uitgesteld. Dat meldt minister Grapperhaus van Justitie ven Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer gisteren.

Volgens de minister vallen de testresultaten van het nieuwe systeem tegen. Om te zorgen dat de transitie naar een  nieuw netwerk zo voorspoedig mogelijk verliep was al eerder besloten de vervanging van het systeem in een paar stukken te knippen. In juni dit jaar werd het zogenaamde pagernetwerk al wel met succes vernieuwd. Het spraaknetwerk voor de mobilofoons en portofoons van de hulpdiensten zou in de herfst van dit jaar volgen. Daar is met dit besluit nu een streep doorheen gezet.

 

Kinderziektes

De gezamenlijke hulpdiensten stelden eerder in een advies aan de minister al liever te kiezen voor een overstap op een latere datum dan een systeem in gebruik te nemen met het risico op kinderziektes. De minister zegt in de brief dit standpunt te onderschrijven.

Volgens de minister is de implementatie van het nieuwe systeem daarmee niet in gevaar. Grapperhaus verwacht dat er binnen afzienbare tijd wel degelijk een technisch werkend product van goede kwaliteit opgeleverd kan worden.Nog voor het eind van het jaar moet er uitzicht zijn op een nieuwe datum.

Voordat het zover is komt er wel snel een uitgebreidere pilot. Delegaties van de betrokken partijen kunnen zich zo voorbereiden op de komende migratie. De start daarvan zou nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden.

Melkamers

Wel is het zo dat het in stand houden van het oude systeem de overheid op extra kosten jaagt. Het samengaan van de meldkamer Haarlem en Den Bosch wordt er bijvoorbeeld door bemoeilijkt omdat ze daarvoor al waren uitgegaan van de implementatie van een nieuw systeem.

Volgens de minister is het wel zo dat het bestaande netwerk zich stabiel gedraagt en dus nog mee kan tot de vervanger klaar is.

Totdat dat klaar is wordt het onderhoud aan
het bestaande netwerk door Nokia uitgevoerd, in samenwerking met Koning en Hartman.

Gerelateerde berichten...

X