Gratis Windows 10 moet softwareontwikkelaars lokken

Windows 10 met tegels Windows 365

Het voor een jaar gratis beschikbaar stellen van ‘Windows 10′, dat dit najaar moet verschijnen, moet softwareontwikkelaars overhalen nieuwe toepassingen te bouwen voor pc’s,  tablets en mobiele telefoons. Microsoft maakt het besluit gisteren bekend tijdens een voorbeschouwing op het nieuwe systeem op het eigen hoofdkwartier in Redmond.

Het aanbod geldt voor bezitters van de twee voorgaande versies, Windows 7 en 8, en voor de twaalf maanden na de introductie van Windows 10.

De bedoeling is dat de softwaregigant zo de achterstand inhaalt die het de afgelopen jaren opliep ten opzichte van Google met Android en Apple met zijn iOS. Microsoft’s marktaandeel in mobiele apparaten ligt momenteel tussen de 2,7  en 9 %.

Tijdens de presentatie van Windows 10 liet Microsoft verder een nieuwe browser zien, Spartan, die Internet Explorer na twintig jaar trouwe dienst vooral op mobieltjes gaat vervangen. Windows 10 krijgt daarbij een digitale persoonlijke assistent, genaamd Cortana. Dit systeem draait al in de Engelstalige versie van Windows voor mobiele telefoons.

 

Office wordt universeel

Windows 10 voor smartphones en kleine tablets krijgt ook een nieuwe versie van Office. Net als andere applicaties van Microsoft wordt ook dit een ‘universal app’ die draait op zowel pc’s als smartphones. De Office-applicaties krijgen de ribbon, die bij de pc-versies van onder meer Word, Excel en Powerpoint bovenaan zit, onderaan. Gebruikers kunnen wijzigingen van anderen daardoor in de ‘Controleren’-tab nagaan en accepteren of weigeren.

De Word-engine zit het nieuwe Windows 10 ook in Outlook. Zo kun je ook op telefoons mails met opmaak typen.

Met de nieuwe toepassingen en het gratis beschikbaar stellen hoopt Microsoft dat ‘Windows 8’ snel wordt vergeten, want de enorme verwachtingen van dat laatste systeem kwamen nooit uit. 56 procent van de pc’s draait nog altijd op Windows 7, 18 procent op het inmiddels door Microsoft afgedankte XP en 15 procent op Windows 8. Verder heeft Windows Phone en Windows 8 voor tablets nauwelijks enig marktaandeel.

Vooral Windows 8 op de desktop leidde tot veel klachten. Gebruikers hadden weinig tot niets aan de zogenoemde Metro omgeving die voor de tablet was ontwikkeld. De laag met mobiele apps zat alleen maar in de weg.

In Windows 10 herkent de software de omgeving en past zich automatisch aan. Microsoft noemt dat Continuum. Als je een toetsenbord koppelt aan een tablet, zal het zich gedragen als een notebook. Koppel je het toetsenbord af, dan is het OS weer een tablet. In principe moet het OS ook op smartphones draaien. Windows Phone gaat straks dus ook Windows 10 heten.

Lees ook eerdere berichten: Windows gaat naar 10

21 januai eerste grote voorproef Windows 10

 

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X