Groningse proef stemmen met blockchain bij sleepwetreferendum geslaagd

stemmen rood potlood en hokje

De proef van de gemeente Groningen tijdens het sleepwetreferendum met stemmen tellen via blockchain is geslaagd. In vijf stemlokalen in de gemeente ging stemmen tellen zowel met de hand, als met een blockchainapplicatie.

De technologie had geen gevolgen voor het stemgeheim. De stemmer bleef anoniem. Omdat de officiële stem op papier wordt uitgebracht, is deze niet tot een identiteit of het tijdstip van stemmen te herleiden.

 

Uitslag

De landelijke uitslag van het referendum over de  Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten lijkt overigens een nipte meerderheid op te leveren voor het Nee-kamp. Dat stelt de NOS.

Kiezers die op een van de stembureaus hun stem uitbrachten lieten de QR-code op de stempas twee keer scannen om de stempas digitaal te kunnen opslaan. Vervolgens werden deze QR-codes onherkenbaar opgeslagen. Dit betekende dat een stem niet te herleiden was op een bepaalde persoon.

 

Realtime

De gemeente werkte samen met adviesbureau Berenschot en technologiebedrijf LAB15. De opkomst van het referendum was realtime te volgen. Na afloop werden opkomst en aantal getelde stemmen automatisch vergeleken.

Gedurende de dag registreerden mensen van zowel Berenschot, LAB15 en gemeente Groningen het aantal stemmers. Na sluiting van de vijf stembureaus om 21.00 uur werd het aantal uitgebrachte stemmen handmatig geteld. Het vergelijken van het aantal stemmers met het aantal getelde stemmen gebeurde automatisch.

 

Seconden

Omdat het aantal stemmers overdag al onwijzigbaar was vastgelegd in de blockchain, was het proces van stemmen tellen voor iedereen transparant en controleerbaar. De kans op telfouten en fraude was minimaal. De optelling van de totalen per stemlocatie gebeurde vervolgens binnen enkele seconden. Dit in tegenstelling tot het huidige proces dat langer duurt.

Aan de hand van de pilot wil de gemeente Groningen onderzoeken of nieuwe technologieën de veiligheid, transparantie en betrouwbaarheid tijdens verkiezingen kunnen vergroten. Zo kan inzetten van de blockchaintechnologie menselijke fouten voorkomen. Daarbij wordt het stemproces inzichtelijker voor iedere burger.

Gerelateerde berichten...