2min Security

Digitale meldplicht voor gebiedsverboden Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht

Digitale meldplicht voor gebiedsverboden Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht

De gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht gaan experimenteren met de digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupporters. Hiermee kunnen gemeentes controleren of relschoppers met een gebiedsverbod zich daaraan houden.

De gemeenten maken voor het experiment gebruik van een klein draagbaar kastje: de Mini-ID, die een vingerafdruk kan uitlezen. In het experiment testen de gemeenten zowel het meldproces zelf als de techniek. Het experiment gaat naar verwachting in november van start.

Fysieke meldplicht

De burgemeester kan een bestuursrechtelijk gebiedsverbod opleggen aan mensen die de openbare orde hebben verstoord en kan hier een meldplicht aan verbinden. Dat kan bijvoorbeeld in de buurt van een voetbalstadion zijn waar op dat moment een wedstrijd plaatsvindt.

Nu moeten personen met een meldplicht zich nog op een bepaald tijdstip melden op het politiebureau. In de praktijk gebeurt dit nog niet vaak, omdat het beschouwd wordt als een zwaar middel dat disproportioneel kan zijn ten opzichte van de overtreding. Bovendien kost het veel capaciteit van de politie die op locatie de meldplichtige moet ontvangen en registreren.

Digitale meldplicht

Een digitale meldplicht is wettelijk al mogelijk, maar wordt haast niet opgelegd omdat de techniek nog niet helemaal af is. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat nu samen met de gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht deze techniek testen met het experiment Mini-ID. Met dit kleine, draagbare kastje kunnen meldplichtigen zich melden en wordt geregistreerd als iemand zich niet aan het gebiedsverbod houdt.

Identificatie van de meldplichtige vindt vooraf plaats met een vingerafdruk. In het experiment kijken gemeenten en overheid naar onder meer de betrouwbaarheid van het systeem, veiligheid en privacy van de gebruikers.

Het experiment

In de eerste fase van het experiment gaan tien vrijwilligers van de deelnemende organisaties de Mini-ID bij zich dragen. Zij krijgen een fictief gebiedsverbod en moeten zich in een periode van twee maanden op bepaalde momenten melden. In deze fase testen de proefpersonen de technische en organisatorische werking van de Mini-ID.

In de tweede testfase gaan personen die daadwerkelijk een gebiedsverbod met een meldplicht hebben de Mini ID gebruiken. In deze fase nemen naast proefpersonen meldplichtigen deel uit de drie gemeenten die daadwerkelijk een gebiedsverbod in combinatie met een meldplicht opgelegd krijgen.

Lees ook: