Grootste donatie ooit voor Universiteitsfonds Eindhoven

Universiteitsfonds

Het Universiteitsfonds Eindhoven ontving een donatie van ruim 5 miljoen euro. Het is de grootste donatie ooit sinds de oprichting in 1956. Een van de gefinancierde onderzoeken is een ‘slim’ matje voor vroeggeboren baby’s. Men ontwikkelt dit in samenwerking met Máxima MC.

De nalatenschap komt van de Fred en Thea Philips Stichting. Dit is overigens geen familie van Frits Philips. De erflaters willen dat men het geld besteedt aan wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidssector. Het gaat om in totaal ruim vijf miljoen euro, dat over een jaren verspreid geschonken wordt. Dankzij deze donatie kan een promovendus de komende jaren onderzoek doen.

Baanbrekend onderzoek

Het Universiteitsfonds Eindhoven is met een vermogen van zo’n 2,5 miljoen euro (2022) een kleintje als je het vergelijkt met andere veel oudere fondsen in Nederlands. Denk daarbij aan dat van Leiden of Amsterdam. Mede daarom is deze nalatenschap van ruim vijf miljoen euro extra bijzonder. Ton Backx, directeur van het Universiteitsfonds Eindhoven zegt het dit over. “Het is een aanzienlijk bedrag dat ons in staat stelt om over meerdere jaren baanbrekend onderzoek op het gebied van gezondheid mogelijk te maken.”

Fred en Thea Philips hadden een groot hart voor de wetenschap. En besloten niet alleen geld na te laten aan de TU/e, maar ook aan de Universiteit Leuven. En aan Burgers Zoo in Arnhem.

Twee nieuwe fondsen binnen Universiteitsfonds Eindhoven

Vorig jaar heeft het UFe twee nieuwe fondsen opgezet: het Energy Tech Fund en het Health Tech Fund. Dit laatste fonds steunt onderzoeken en projecten op het gebied van gezondheid, met technologie als uitgangspunt. Het gaat dan om financiering voor een langere periode.

Omdat Thea Philips kampte met gezondheidsklachten wilde ze dat het geld dat aan de TU/e wordt nagelaten specifiek naar medisch onderzoek gaat. Gekozen is voor een uitvinding van de TU/e die nu verder wordt ontwikkeld samen met Máxima MC in Veldhoven.

Slim matje voor baby’s

Het gaat om een ‘slim matje’ dat meerdere belangrijke factoren over de toestand van een kindje kan waarnemen zonder dat het kindje het er hinder van heeft. Dat matje wordt onder het matrasje met daarop het kindje in de couveuse gelegd en monitort de beweging, ademhaling en hopelijk in de toekomst ook de hartslag. “Sommige baby’s worden geboren bij 24 weken, wegen slechts 500 gram en hebben ernstig onderontwikkelde organen”, legt klinisch fysicus Carola van Pul, van Máxima MC uit. Zeker voor vroeggeboren kindjes is het van belang dat ze goed in de gaten worden gehouden.

Het grote voordeel van dit matje, ten opzichte van de huidige monitoring, is dat kindjes veel minder stress ervaren doordat er geen plakkers op het tere huidje geplakt hoeven te worden.

Van Pul is ook hoogleraar aan de TU/e en zij denkt dat in het monitoren van beweging winst te behalen valt. “Als een baby ziek is, dan gaat deze minder bewegen. Het sensormatje registreert dat en zo kunnen artsen snel in actie komen”.

Omdat het om zulke kleine kindjes gaat, moet het matje heel gevoelig zijn. Het zit daarom vol met technologische snufjes. De data die dat oplevert, kan ook andere baby’s in de toekomst helpen. “We willen onderzoeken of we hier patronen in kunnen herkennen. En uiteindelijk willen we tot een model komen dat patronen bij toekomstige baby’s herkent en waarschuwt als het niet goed gaat.”

Jarenlang onderzoek

Men beste het matje is al bij zeker twintig kinderen. Die data gebruikt men weer voor verder onderzoek. Het kan nog jaren duren voordat het op de markt komt. In ieder geval heeft Van Pul er de komende jaren een PhD-student bij die helpt met het analyseren van de data. En die promovendus wordt betaald met het geld van de nalatenschap van Fred en Thea Philips.

Gerelateerde berichten...