Grote vangst van cryptovaluta door FIOD en OM

bitcoin munten

De FIOD en het OM hebben een grote vangst gedaan in een internationaal witwasonderzoek. De instanties legden na maandenlang speurwerk beslag op een ruime 25 miljoen aan cryptovaluta als Bitcoin en Ethereum, Dit is een record. Vorig jaar was dat namelijk maar 8 miljoen euro.

Ook de Landelijke Recherche deed mee, waardoor de digitale portemonnee’s van enkele tientallen belangrijke verdachten werden buitgemaakt. Om wie het gaat maken de instanties niet bekend. Wel is intussen duidelijk dat een paar van de verdachten uit Nederland komen.

Cryptovaluta crimineel betaalmiddel

Het bezit en gebruik van cryptovaluta is wel legaal, maar het probleem is dat het ook populair is onder criminelen. Cryptovaluta zijn anoniemer dan contant geld of digitaal geld via de bank. Crypto’s zijn ook snel wereldwijd te verplaatsen.

Cryptovaluta zijn dan ook het betaalmiddel voor verschillende soorten van criminaliteit. Niet alleen in de cybercriminaliteit zoals gijzelsoftware maar ook als betaalmiddel in de gedigitaliseerde vormen van misdaad als malafide hostingsdienstverlening.

Daarnaast kent cryptovaluta een groeiende populariteit in criminaliteitsvormen als drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking. Tijdens het onderzoek is bleek ook dat criminelen ongewenste koerswisselingen tegengaan door de cryptovaluta om te zetten in zogenoemde ‘stable coins’ zoals USDT. Dit zijn cryptovaluta waarvan de waarde samenhangt met de Amerikaanse dollar. Hiermee elimineren de criminelen de elementen van onzekerheid qua koersschommelingen.

Identiteit verdachten

De identiteit van de verdachten in het onderzoek is niet helemaal bekend. Sommige van de verdachten komen uit Nederland. Anderen hebben een buitenlandse nationaliteit. Zij zullen conform de geldende internationale afspraken, worden overgedragen aan de autoriteiten.

Bij de actie hielpen diverse crypto-exchanges in binnen- en buitenland mee.  Hierdoor werd het mogelijk om de inhoud van diverse digitale crypto wallets van criminelen met een totaalwaarde van meer dan 25 miljoen euro af te pakken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X