Haarlem bouwt blockchain-oplossing voor verstrekken waardepapieren

blockchain cartoon

De gemeente Haarlem gaat vanaf begin dit jaar waardepapieren verifiëren via de publieke IOTA-blockchain. Voor de ontwikkeling heeft de gemeente het ICTU en het blockchainbedrijf Xurux in gehuurd. Eind 2017 leverden zij een proof of concept dat begin dit jaar al moet gaan draaien.

Op deze manier wordt het met behulp van ‘blockchain’ mogelijk de echtheid van digitaal verstrekte documenten te waarborgen. Inwoners hoeven dan niet meer voor elke aanvraag naar het gemeenteloket

 

Echtheid

Zo kan een burger bijvoorbeeld aan een woningbouwvereniging via de blockchain aantonen dat hij/zij inwoner is van de gemeente Haarlem. Deze gegevens kunnen zo digitaal worden verstrekt en de echtheid gegarandeerd.

Volgens Bas de Boer, innovatiemanager van de gemeente Haarlem en initiator van het project, toont de Proof of Concept aan dat blockchain-technologie concreet en op korte termijn geïmplementeerd kan worden. “Bij wijze van spreken kan het morgen in productie gaan. Het bevordert de technologie en de adoptie van blockchain in de publieke sector en brengt daarmee de Nederlandse samenleving vooruit.”

 

Bitcoin

Met de keuze voor IOTA wordt een aantal bezwaren van met name de Bitcoin blockchain weggenomen, zoals hoog energie verbruik, transactiekosten en de relatief lage transactiesnelheid.

De nieuwe software wordt door de gemeente Haarlem als open source code beschikbaar gesteld. Deze kan vrij gebruikt worden door gemeentelijke en landelijke overheden die waardepapieren verstrekken. Het is de bedoeling dat deze proof of concept begin dit jaar nog in productie gaat.

 

Gerelateerde berichten...

X