Hoe tech Amsterdamse evenementen kan redden van gemeenteregels

Amsterdam Dance Event evenementenindustrie

Door gebruik te maken van nieuwe technologie, zoals slimme digitale tickets, mobiele apps en blockchaintechnologie is het niet nodig draconische gemeenteregels rond veiligheid in te voeren op grote evenementen. Dat stelt de Amsterdamse belangenclub van evenementenbedrijven EVA, in een reactie op nieuwe regels van de gemeente Amsterdam rond kaartverkoop.

De nieuwe regels zullen een festival als het Amsterdam Dance Event, dat plaatsvindt van woensdag 18 oktober tot zondag 22 oktober 2023 hard treffen en dat is helemaal niet nodig, is de stelling. De gemeente komt met de nieuwe regels na het drama afgelopen juni op festival Solid Grooves in het Westelijk Havengebied, Een grote vechtpartij vooraan bij het podium liep uit op een steekpartij met gewonden en zeker een dode.

EVA stelt dat het exacte aantal verkochte en doorverkochte tickets real-time en tot het laatste moment voor aanvang met technische middelen te volgen en te beperken zijn, waardoor er niet te veel tickets worden verkocht. Zonder beperkende maatregelen door te voeren kun je via technische maatregelen exact weten wie er aanwezig is op het evenement, inclusief originele ticketkopers en bezoekers die tickets tweedehands hebben gekocht.

Een efficiënte check-in en scanprocedures helpt om het evenement veilig te beheren. Dat betekent ook behoud de inkomsten en gegevens die anders verloren zouden gaan aan doorverkopers en fraudeurs.

Noodkreet

Aanleiding voor de noodkreet is het komende Amsterdam Dance Event (ADE). De gemeente Amsterdam maakte onlangs bekend extra regels in te voeren om tragedies als bij Solid Grooves te voorkomen. De evenementenindustrie is het erover eens dat de nieuwe regels ernstige schade toebrengen aan organisatoren, artiesten en fans, met ADE als eerste slachtotter.

Belangenclub EVA is vooral verontwaardigd over de regel dat tijdens het evenement geen kaarten meer worden verkocht. Verder geldt dat alle evenementen met een capaciteit van meer dan 2.000 bezoekers de kaartverkoop een dag voor het evenement moeten staken, terwijl bezoekers voor een groot deel tickets aan op de dag van het evenement zelf kopen.

De organisatie stelt dat de nieuwe regels onbedoeld juist een toename van fraude en woekerhandel, in de hand werkt, omdat de zwarte secundaire markt welig zal tieren op de laatste dag. Uit onderzoek van GUTS Tickets blijkt dat tot wel 25% van de doorverkochte tickets binnen 24 uur voor het evenement worden verkocht.

“Onder de nieuwe regels zal dit percentage veel hoger zijn met als gevolg nauwelijks inzicht in wie daadwerkelijk op een evenement aanwezig is. De effecten schaden uiteindelijk de evenement organisatoren, artiesten en hun fanbase, eerder dan dat ze de kern van het probleem aanpakken,”zegt EVA in een verklaring. “Hoewel de regels zijn ontstaan uit een oprechte bezorgdheid voor de openbare veiligheid, zijn ze in werkelijkheid een kortzichtige poging om overvolle evenementen op te lossen.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...