Hogeschool Utrecht eerste met toegekende microcredentials

fontys

Een behaalde microcredential kan weliswaar aan de student worden overhandigd met een muisklik. De allereerste uitreiking van deze digitale erkenning, die flexibel studeren laagdrempeliger maakt, is voor Hogeschool Utrecht echter genoeg reden voor een feestelijke bijeenkomst. “Hiermee kan ik na de eerste module al aantonen welke kennis ik beheers.”

“De microcredential is een erkende waardering voor een kleine onderwijseenheid, in de vorm van een digitale badge. Je kunt dat deze online delen en aan je cv toevoegen. Het laat precies zien wat iemand heeft geleerd en welke vaardigheden zijn opgedaan in een bepaalde module”, legt Tanja Derksen uit. Zij is product owner van de Pilot Microcredentials aan de HU. De HU is een van de 32 hogeronderwijsinstellingen die meedoen aan de landelijke Pilot Microcredentials. Derksen: “Microcredentials helpen flexibel en meer gepersonaliseerd onderwijs te realiseren en dragen op die manier bij aan de HU-ambities op het gebied van studentsucces en leven lang ontwikkelen.” Als een van de eerste hogescholen heeft de HU nu de eerste microcredentials uitgereikt.

Tijd en plaatsonafhankelijk studeren

“De microcredential maakt het mogelijk heel flexibel te studeren, in tijd én plaats. Je kan bijvoorbeeld module X volgen aan de HU en later aanvullen met module Y aan een hogeschool elders in het land”, vertelt Derksen. “De metadata van de credentials is  gestandaardiseerd. Daardoor kunnen onderwijsinstellingen en (toekomstige) werkgevers precies zien welke leeruitkomsten, kennis en vaardigheden iemand eerder heeft behaald. Uiteindelijk moet het mogelijk worden gemaakt microcredentials te stapelen tot een volledige opleiding, zoals een bachelor of master. Zover is het nog niet, maar het is nu al wel veel gemakkelijker om binnen een opleiding vrijstellingen aan te vragen op basis van microcredentials.”

Gerelateerde berichten...

X