HvA start master Applied Artificial Intelligence

AI Artificial Intelligence

Waar kunstmatige intelligentie ooit slechts theorie of science fiction leek, zit deze technologie inmiddels in veel systemen om ons heen – van automatische ondertiteling, tot de geavanceerde cruise control van nieuwe auto’s. Daarmee groeit de behoefte aan mensen die Artificial Intelligence (AI) in de praktijk kunnen toepassen. In september start aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) daarom de master Applied Artificial Intelligence, die wetenschap combineert met de toepassing van AI.

Meer dan theorie

Zoals bekend is AI een opkomende technologie waarmee machines of software zelf leren en beslissingen nemen. “10 jaar geleden was dit vooral nog theorie”, zegt Pascal Wiggers, associate lector Applied AI en drijvende kracht achter de nieuwe master. “De banen waren er toen nog niet. Dat is de afgelopen jaren heel erg veranderd. Dit is een technologie die intussen overal en nergens inzit”.

AI rukt op

Voorheen was AI voornamelijk het terrein van universiteiten en PhD’s. Want deze technologie werkte aanvankelijk niet goed genoeg om in de praktijk toe te passen; daarvoor ontbrak het nog aan data en rekenkracht. Dat is veranderd, en AI rukt nu op in alle sectoren. Daarmee groeide de behoefte aan mensen die AI kunnen toepassen, zegt Wiggers.

Kwalijke gevolgen

In de master gaan studenten zich buigen over vormen van kunstmatige intelligentie, en bijbehorende vraagstukken, die sterk opkomen in de samenleving. Naast beeldherkenning wordt de techniek veel ingezet voor het automatisch ophalen van informatie uit tekst en geluid. Chatbots en stemassistenten als Siri vallen hieronder, maar ook automatisch vertalen en ondertitelen.

Wiggers: “De verwachting is dat dit straks bijna overal in komt te zitten. Kijk alleen al naar werving en selectie: uit ons onderzoek blijkt dat die vol zit met AI. Omdat het nu al toegepast wordt, moet je je afvragen: wat zijn consequenties? Wat als ik in recruitment-industrie gebruikmaak van AI; zijn er dan groepen die mogelijk benadeeld worden? De gevolgen kunnen kwalijker zijn dan gedacht.”

Praktische opleiding

De master is gebouwd rond meerdere projecten. “Het is Applied AI, dus studenten gaan praktisch aan de slag.” Het eerste project gaat over beeldverwerking: studenten kijken wat er nodig is om een app te bouwen, die bij de kassa automatisch ziet of je oud genoeg bent om alcohol te kopen. Daarbij komen ze verschillende vraagstukken tegen. Wiggers: “Kun je iemands leeftijd bijvoorbeeld herkennen met camerabeelden? Maar ook de ethische vraag: mag en wil je dit wel? Kun je dit zodanig doen, dat het geen probleem is?”

Fakenews

Het tweede project draait om taalverwerking en desinformatie. Kun je een app ontwikkelen die van een nieuwsbericht kan aangeven of dit echt of nep is, op basis van tekst? Wiggers: “Kun je factchecking automatiseren? En kan de AI dan ook uitleggen waarom iets wel of geen desinformatie is? Dat is de vraag.”

Bekijk dit filmpje met uitleg van Bushra, een avatar gemaakt met AI.

Gerelateerde berichten...

X