Ierland en Turkije leggen WhatsApp boetes op

data
Whatsapp

Berichtendienst WhatsApp liep afgelopen week tegen twee forse boetes aan. Eerst legde de Ierse Data Protection Commission (DPC) WhatsApp een boete op van 225 miljoen euro. Dit, omdat onderneming de Europese privacywetgeving schond. Het is de grootste boete die de DPC tot nu toe oplegde. De grootste AVG-boete tot nu toe, zo’n 746 miljoen euro, werd afgelopen zomer door de autoriteiten in Luxemburg aan Amazon opgelegd.

Klachten

De straf voor WhatsApp viel hoger uit dan de 50 miljoen euro waarvan begin dit jaar nog sprake was. Het waren de andere Europese waakhonden die sindsdien aangedrongen op een hogere boete. De berichten-app van Facebook werd al sinds december 2018 onderzocht door de Ierse toezichthouder naar aanleiding van klachten. Om die reden kondigde WhatsApp vorig jaar al aan 77,5 miljoen euro opzij te zetten voor het betalen van eventuele boetes.

Niet transparant

In een toelichting van 266 pagina’s concludeert de waakhond dat WhatsApp niet voldeed aan de norm die door de AVG is gesteld. Het bedrijf zou niet transparant zijn geweest over de gegevens die het verwerkte. Zo lichtte WhatsApp niet goed toe hoe het data met moederbedrijf Facebook deelde.
WhatsApp is het niet eens met de conclusies die volgens het bedrijf ‘volledig onevenredig’ zijn en tekent hoger beroep aan. Dat kan bij het Ierse Hooggerechtshof of rechtstreeks bij het Europees Hof van Justitie.

Inbreuken in Turkije

Turkije heeft de berichtendienst afgelopen vrijdag een boete opgelegd. Dit, wegens inbreuken op de regels voor de bescherming van persoonlijke gegevens. De Turkse gegevensbeschermingsautoriteit veroordeelde WhatsApp tot een boete van 1,95 miljoen Turkse lira (ongeveer 197.000 euro). De dienst heeft volgens Turkije ‘niet de nodige maatregelen genomen om een onwettelijke verwerking van persoonlijke gegevens te vermijden’.

Geen vrije keuze

WhatsApp kwam in januari onder vuur te liggen in Turkije. Dit, nadat het aan zijn zowat 2 miljard gebruikers had gevraagd nieuwe gebruiksvoorwaarden goed te keuren, waardoor het meer gegevens kon delen met Facebook. De Turkse gegevensbeschermingsautoriteit verwijt WhatsApp onder meer dat de gebruikers verplicht zijn het volledige contract te onderschrijven en ze dus geen vrije keuze hebben.

Meer boetes

Grote techbedrijven als Facebook en Google liggen almaar vaker onder vuur vanwege privacyschandalen, waarvoor al grote boetes werden opgelegd in zowel de Verenigde Staten als de EU. In augustus kregen Facebook, WhatsApp en Twitter boetes opgelegd in Rusland omdat ze de gegevens van Russische gebruikers niet in Rusland opsloegen.

Gerelateerde berichten...