Illegale software populair in mkb

dataprotectie

Volgens nieuw onderzoek van Kaspersky in Nederland gaf maar liefst 18 procent van de Nederlandse besluitvormers toe bereid te zijn illegale alternatieven van bedrijfssoftware te gebruiken om de IT-uitgaven te beperken, nu de kosten van levensonderhoud en de stijgende inflatie de economie aantasten.

Met het einde van het jaar in zicht zijn bedrijven druk bezig de laatste hand te leggen aan hun plannen en budgetten voor het komende jaar, die waarschijnlijk zullen worden beïnvloed door het wereldwijde economische landschap. Hoewel meer mkb’s zeggen dat cybersecurity-incidenten (19 procent) een grotere uitdaging vormen dan een recessie (11 procent), zou 13 procent toch bezuinigen op cybersecurity als ze vanwege een crisis zouden moeten bezuinigen.

Kostenbesparing op cybersecurity

Daarnaast zei 23 procent dat ze werknemers zouden vragen hun persoonlijke apparaten op het werk te gebruiken, met ernstige gevolgen voor de cybersecurity van bedrijven. Dit komt doordat cybercriminelen actief schadelijke bestanden verspreiden via de meest gebruikte software, en persoonlijke apparaten niet altijd zijn uitgerust met de beste en nieuwste beveiligingsoplossingen en -updates, waardoor ze een groter infectierisico lopen.

Malware die zich voordoet als populaire softwareproducten

Uit cijfers van het Kaspersky Security Network (KSN) blijkt bijvoorbeeld dat in slechts acht maanden tijd in totaal 9.685 gebruikers te maken kregen met malware en ongewenste software die zich voordeed als de populairste softwareproducten voor het mkb. In totaal werden 4.525 unieke schadelijke of potentieel ongewenste bestanden verspreid via onofficieel verspreide (waaronder illegale) mkb-gerelateerde software.

Wat betreft de soorten programma’s die de respondenten denken te kunnen vervangen door gehackte kopieën, kiest de meerderheid voor communicatie-, verkoop- of zelfs cybersecuritysoftware. Maar liefst 28 procent stemt in met het gebruik van illegale cybersecuritysoftware.

Gerelateerde berichten...

X