“In 2030 bestaat het fysieke gemeentehuis niet meer”

gemeentehuis

Een kwart van de hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten denkt dat we in 2030 afscheid hebben genomen van het fysieke gemeentehuis. 33 procent verwacht dat het gemeentehuis nog wel bestaat tegen die tijd, maar er alleen nog een loketfunctie is. Daarnaast denkt 48 procent dat er in 2030 op gemeentehuizen veel minder mensen werkzaam zijn.

117 Ambtenaren

Deze cijfers komen naar voren in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030. Dit onderzoek is uitgevoerd door BCT Software en iBestuur het platform voor de i-overheid onder 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten.

Obstakels

Over hoe een volledig digitaal gemeentehuis gerealiseerd moet worden, bestaan nog wel wat vraagtekens. Het onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de hogere ambtenaren (57 procent) denkt dat een volledig digitale overheid niet haalbaar is. Daarnaast geeft de helft van de respondenten wel aan dat het fysieke gemeentehuis noodzakelijk blijft voor de oudere generatie. De huidige digitale kennis binnen gemeenten is in elk geval bedroevend. Bijna twee derde (63 procent) vindt de kennis van bestuurders op dit gebied ondermaats. En tot slot verwacht 40 procent dat medewerkers die geen gedegen kennis hebben van IT in 2030 hun taken niet meer kunnen uitvoeren.

gemeentehuis

Huidige stand van digitalisering

Momenteel is bij nog maar weinig gemeenten een proces volledig digitaal. Slechts 27 procent geeft aan dat bestuurlijke processen volledig volgens de digitale snelweg plaatsvinden. Bij een kwart van de financiële processen komt geen face-to-face contact meer kijken en 21 procent noemt subsidieprocessen als volledig digitaal.

Mogelijkheden

Dimitri Palmen, directeur van BCT: “We kunnen vaststellen dat er de laatste decennia grote stappen zijn gezet in het kader van digitale dienstverlening bij gemeenten. Echter liet het afgelopen jaar zien dat we er nog lang niet zijn. Een volledig digitale gemeente in 2030 is wellicht nog een stapje te ver, maar er zijn enorm veel mogelijkheden om hier in de buurt te komen. Wat je wil is dat de overheid digitaal kan optrekken met wat er in de samenleving gebeurt. Zowel intern als extern is er nog veel ruimte om de informatie-uitwisseling te verbeteren.

Noodzaak te veranderen

Wat gemeenten te doen staat is erkennen dat er noodzaak is om te veranderen. Dat er een enorme potentie ligt door nieuwe technologieën toe te passen en niet te wachten tot de samenleving terugkeert naar het oude normaal. Zorg ervoor dat je als lokale overheid optimaal samenwerkt en kansrijke netwerken creëert om het bestaansrecht in de toekomst te borgen. Kijk naar betrouwbare partners om de belemmeringen uit de technologische infrastructuur weg te nemen en de weg vrij te maken voor innovaties.

Gerelateerde berichten...