Inschrijven voor nieuwe Nederlandse Data Science Prijzen

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) reiken in 2017 voor het eerst de Nederlandse Data Science Prijzen uit. De initiatiefnemers willen hiermee Nederland op de kaart zetten als hét data science-land bij uitstek. De inschrijving voor de jaarlijkse prijzen is inmiddels geopend en loopt tot uiterlijk 17 maart. De uitreiking zelf is op 8 juni.

Data science – het ontdekken van verborgen patronen in grote hoeveelheden data – speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Baanbrekende medische ontdekkingen worden gedaan met algoritmes. Terrorisme wordt bestreden op basis van data. En er is geen topclub in het hedendaagse voetbal die nog zonder data-analyses kan.

 

Tekort

De potentiële waarde van data voor de Nederlandse economie wordt op 45 miljard euro geschat, terwijl bedrijven zitten te springen om talent. Volgend jaar wordt een tekort van 8.000 data scientists verwacht (Nationale Denktank).

“Nederlandse bedrijven en onderzoekers spelen een absolute voortrekkersrol op dit vlak.” Dat zegt Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Big Data Alliance. “Daarom hebben de KHMW en de BDA, samen met AIMMS, EY, Lubbers De Jong, Microsoft en ORTEC, de Nederlandse Data Science Prijzen in het leven geroepen. Doel is al het uitzonderlijke innovatieve ondernemerschap en wetenschappelijke onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers te zetten. We verwachten dan ook dat het niveau van de inschrijvingen erg hoog ligt.”

 

Kans op 5.000 euro

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn onderverdeeld in drie categorieën.

  1. Ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en op innovatieve wijze data science toepassen, maken kans op de Anthony Fokker Prijs. Deze start-up-prijs is vernoemd naar de Nederlandse luchtvaartpionier Fokker. Ruim honderd jaar geleden startte hij in Haarlem zijn eerste start-up.
  2. Onderzoekers die tussen januari 2014 en januari 2017 zijn gepromoveerd, dingen mee naar de Gerrit van Dijk Prijs. Deze prijs is vernoemd naar de bekende Nederlandse wiskundige. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden.
  3. De Hendrik Lorentz Prijs is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. Naamgever Hendrik Lorentz, voormalig secretaris van de KHMW, won in 1902 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Voor alle categorieën dienen inzendingen voor 21 maart 2017 te worden ingediend via https://nederlandsedatascienceprijzen.nl/. De uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen vindt plaats op 8 juni 2017 in het Hodshon Huis. Dit is de zetel van de KHMW in Haarlem. Het programma van het evenement wordt later bekendgemaakt.

Gerelateerde berichten...

X