Inzet zorgrobot komt dichterbij

robot

Bij het startsein voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) vorige maand, schreef VWS-minister Conny Helder aan de Tweede Kamer dat beeldbellen en de inzet van een robot de norm worden in de ouderenzorg van de toekomst. Dat is nodig om de zorg minder duur en minder arbeidsintensief te maken. Het zou ook een oplossing kunnen zijn voor het personeelstekort in de zorg.

De opmars van robots gaat sneller dan velen denken, zegt En dit gaat sneller onderzoeker Henk Herman Nap van kennisorganisatie Vilans. “Onder druk van de grote uitdagingen in de zorg gaat het invoeren van innovatieve digitale technologie steeds sneller. Om te voorkomen dat mensen buiten de zorg vallen moet het roer om en zal er meer op afstand en via digitale kanalen gewerkt moeten worden.”

Sociale robot voor mantelzorgers

Voor die omslag trekt het kabinet 770 miljoen euro uit. Volgens Nap wordt in de huidige praktijk al met verschillende systemen getest. Als voorbeeld geeft hij het GUARDIAN-project. “Daarin ontwikkelen we een sociale robot die mantelzorgers ontlast door interactie met thuiswonende ouderen.” Het driejarige project begon in februari 2020 en is een samenwerking tussen Vilans en nationale en internationale partners.

Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) begint nu de bèta-testen met deze sociale robot. Nap: “De zorgrobot dient als metgezel en communiceert met gebruikers in het comfort van hun eigen huis. Het herinnert ze eraan om te eten, te drinken of medicijnen in te nemen en helpt bij het bieden van dagelijkse structuur.”

Voorbeelden zorgtechnologie

Voor concrete voorbeelden van zorgtechnologie en wat de kosten en baten zijn van deze technologieën, verwijst Nap naar de Kennisbank Digitale Zorg. “Door de Kennisbank Digitale Zorg kunnen organisaties profiteren van elkaars ervaringen. Zo kan de ene zorgaanbieder bijvoorbeeld gebruik maken van de pilotopzet van een andere organisatie. Door het delen van ervaringen kunnen we bovendien komen tot eenheid in methodiek, taal en onderzoek. Dit maakt het mogelijk om kleine onderzoeken van verschillende organisaties te stapelen en stevigere conclusies te trekken over de meerwaarde van zorgtechnologie.”

Gerelateerde berichten...